Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Za nove tramvaje osigurano 10 miliona eura

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt Javni prijevoz Sarajevo – dio 3 u vrijednosti 10 miliona eura.

Bevanda se zahvalio direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima.

– Ovim projektom bit će završena nabavka novih tramvaja što će pomoći razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu i efikasnosti usluga. Krajnji korisnik kredita je Kanton Sarajevo, a projekt će implementirati kantonalno ministarstvo saobraćaja – naglasio je Bevanda, saopćilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Naglašeno je da su ovim projektom obuhvaćeni i prioritetni izazovi zaštite okoliša, kroz promociju korištenja javnog prijevoza.

– Iznos zajma je 10 miliona eura, rok otplate zajma 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice – istaknuo je Bevanda.

Ovaj projekt treći je u nizu projekata koji se odnosi na poboljšanje javnog prijevoza u Sarajevu. Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavku novih električnih trolejbusa u iznosu 15 miliona eura i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 miliona eura.

Ugovor o zajmu potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa COVID-19.