Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Zbog zagađenja zraka u Sarajevu ponovno proglašena “pripravnost”

Nakon kratkotrajnog poboljšanja kvaliteta zraka, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ponovno proglašava epizodu “Pripravnost”

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku, na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš je zabilježeno prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10 (50 µg/m3). Ostali praćeni polutanti nisu zabilježili prekoračenja. Ista situacija je nastavljena i danas.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje sunčano vrijeme sa slabim vjetrom istočnog ili sjeveroistočnog smjera.

S obzirom na prognoziranu stabilnu vremensku situaciju, očekuje se uspostava temperaturne inverzije, koja uslovljava akumuliranje zagađujućih materija u prizemnim dijelovima kotline. Inverzija je prisutna u jutarnjim i večernjim satima, te se rizičnim grupama stanovnika preporučuje smanjeno kretanje u ovom periodu.