Uvijek sigurne i provjerene informacije!

SDP BiH upozorava na potpuni krah zdravstva u Sarajevu: KCUS se ponaša kao centar moći

Kantonalni odbor SDP-a BiH danas je upozorio na neefikasno funkcionisanje zdravstva u Kantonu Sarajevo za vrijeme pandemije, istaknuvši da ključni problem predstavlja ponašanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.Iz SDP-a BiH su poručili da je “došlo pet do 12 do potpunog kraha zdravstvenog sistema u KS”, zbog čega se osjećaju dužnima reagovati.

Doktor Haris Vranić, član Upravnog odbora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, poručio je na današnjoj konferenciji SDP-a BiH da je zdravstvo KS u rasulu jer nema nikakve koordinacije zdravstvenih ustanova, nema ministra zdravstva, niti se zna ko uopće upravlja zdravstvenim sistemom.

SDP BiH upozorava na potpuni krah zdravstva u Sarajevu: KCUS se ponaša kao centar moći

“Ulazimo u period kada je veliki izazov pred nama, prije svega zdravstvenim radnicima. Problem je prvenstveno unutar sistema Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji se ponaša kao centar moći bez ikakve kontrole. Samo još treba proglasiti svoj parlament i početi izdavati naredbe svim drugim nivoima”, kazao je Vranić.

On se osvrnuo i na rad federalnog ministra zdravstva kazavši kako javnost ne bi znala kako izgleda taj čovjek da nije bilo pandemije.

“Za šest godina nije donio nikakav zakonski akt i nije se zapitao šta se dešava unutar KCUS-a, zašto ljekari odlaze, zašo se gase neke klinike, zašto se spajaju druge klinike i krucijalno pitanje jeste zašto je on to sve odobravao, ako je odobravao. Prema zakonu, klinike se ne mogu gasiti, ni spajati, niti preimenovati, a da nema bilo kakve saglasnosti koja će biti unesena u Statut i objavljena u Službenom listu”, rekao je Vranić.

SDP BiH upozorava na potpuni krah zdravstva u Sarajevu: KCUS se ponaša kao centar moći

Usljed narušenih odnosa i sve veće napetosti između dvije sarajevske bolnice, Vranić podsjeća da je Klinika za plućne bolesti Podhrastovi na KCUS-u zadužena za liječenje teških COVID-19 pacijenata, a Opća bolnica za lakše i srednje teško oboljele.

Međutim, on ističe da rukovodstvo KCUS-a na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović selektivno prima pacijente.

“Svjedočio sam sinoć jednoj teškoj situaciji gdje je došlo do pogoršanja stanja kod jednog pacijenta u Općoj bolnici za kojeg smo mi inicirali da bude upućen na KCUS-u. On je upućen na KCUS, ali tamo je došlo do naguravanja hoće li taj pacijent biti primljen ili ne. Naš anesteziolog je proveo sat i po s ovim pacijentom u bolničkim kolima. To je zaista nehumano”, ispričao je Vranić.

SDP BiH upozorava na potpuni krah zdravstva u Sarajevu: KCUS se ponaša kao centar moći

Podsjetimo da je Opća bolnica jučer pozvala Federalno ministarstvo zdravstva da preispita da li KCUS poštuje naredbu Kriznog štaba FBiH o obaveznom osiguravanju 30 posto kapaciteta za COVID-19 pacijente.

Doktor Dragan Stevanović je na konferenciji SDP-a BiH danas još jednom istakao da za sve postoje sankcije, pa tako i za neporovođenje naredbi Kriznog štaba FBiH.