Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Sjećanje na dan kada je cijeli svijet zanijemio

Mostarci će danas obilježiti 27. godišnjicu rušenja Starog mosta. Tačno u 10.16 sati, kao svih godina do sada, mostarski „ikari“ će, uz zvuk sirene za opću opasnost, izvesti skok bez aplauza. 

Taj skok bez aplauza bolni je podsjetnik na barbarski čin, na 9. novembar 1993. godine, kada su snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile kameni luk koji je skoro pet stoljeća spajao obale Neretve.

Svjetski ukras

Bjesomučno granatiranje Starog mosta počelo je 8. novembra. Tog dana, prije 27 godina, početak rušenja ovog svjetskog ukrasa svojim kamerama su snimali rahmetli Enes Delalić i Nedžad Kasumović. Delalić je, zapravo, iz svoje kuće snimao tenk iz kojeg je s položaja HVO-a na brdu Stotina otvarana vatra u pravcu mostarskog Starog grada. Svojim vlastitim očima, govorio je na svjedočenju u Hagu, vidio je cijev tenka…

Kasumović je cijeli 8. novembar proveo pod granatama snimajući rušenje Starog svojom kamerom. Tu kameru je prije nekoliko godina poklonio Muzeju Hercegovine u Mostaru, gdje je ona danas izložena. 

Kasumović je pretkraj dana ostao bez baterije, ali je snimak samog rušenja, od kojeg je tada cijeli svijet zanijemio, načinio Eldin Palata, tada amater, a danas poznati televizijski snimatelj.

Vraćao snimak

U trenutku kada se Stari, uz kojeg je, poput brojnih mostarskih dječaka, odrastao, stropoštao u hladnu Neretvu, Palata se skamenio, kako nam je to nerijetko govorio.

– Samo sam prstima prebirao po kameri kako bih vratio snimak. Jer, činilo mi se, tako ću vratiti i Starog… – riječi su ovog hrabrog kamermana. Obnova Starog mosta predstavljala je najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj BiH, a trajala je šest godina. 

Na UNESCO-ovoj listi

Svečana ceremonija otvorenja 24. jula 2004. godine bila je svjetski događaj, kojim se ponosio najveći grad na Neretvi, ali i cijela BiH, a među brojnim delegacijama je bio i britanski princ Čarls (Charles).

Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju UNESCO-a u Južnoafričkoj Republici u Durbanu Stari most je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.