Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Tajvansko čudo: 200 dana bez ijednog zaraženog

Dok svijet bilježi rekordne brojeve zaraze virusom, Tajvan je nakon jednog od najefikasnijih odgovora na pandemiju postao bezbjedna zemlja.

Istovremeno, navode agencije, američka savezna država Florida, koja ima sličan broj stanovnika kao i Tajvan, samo u jednom danu ima više od 4.000 zaraženih.

Tajvan od početka pandemije nije donosio mjere o unutrašnjem zatvaranju, niti je nametao stroge mjere i ograničenja sloboda ljudi.

Umjesto toga, vlasti su se koncentrisale na brzinu reakcije, pa su tako od izbijanja prvih slučajeva zaraze u kineskom Wuhanu pratile putnike na letovima i bilježile sve kontakte.

Prvi slučaj zaraze na Tajvanu zabilježen je 21. januara i odmah je uvedena zabrana putovanja za sve koji dolaze iz Wuhana. Putnici koji su dolazili iz Kine, Hong Konga i Macaa morali su da budu evidentirani.

Razvojem pandemije, Tajvan je zabranio svim stranim državljanima ulazak u zemlju, izuzev ambasadora, Tajvanaca i svih koji su imali posebne vize sa kojima im je odobren ulazak u zemlju.

Tajvan ima prednost u odnosu na zapadne zemlje – geografski položaj uveliko je doprinio lakšoj izolaciji, s obzirom na to da je riječ o ostrvu.

Takođe, već su imali iskustva sa epidemijama, posebnom onom iz 2003. godine, kada se proširio sars.

Tajvanski ministar spoljnih poslova Jozeph Wu izjavio je da su “umnožili sve svoje kapacitete još i prije pandemije”.

“Kada smo čuli da postoje neki tajni slučajevi upale pluća u Kini, gdje su pacijenti poslati u samoizolaciju, znali smo da će ovaj virus biti nešto slično onome iz 2003. godine”, navodi Wu.

Vlasti su tako aktivirale Centralni epidemiološki komandni centar, koji je pokrenut za vrijeme pandemije sarsa, da bi koordinisale rad između ministarstava.

Vlada je odmah nabavila velike količine zaštitnih maski i opreme, te pokrenula njihovu proizvodnju kako ne bi zavisili od uvoza.

Tajvan je uložio novac u testiranja i praćenje kontakata.

Kako izvještava i CNN, bivši tajvanski potpredsjednik, epidemiolog Chen Chien-jen jasno je tada poručio da unutrašnje zatvaranje nije idealna opcija.

On je istakao da masovna testiranja koja sprovodi susjedna Kina, a u kojima se testiraju milioni ljudi, od kojih je svega nekoliko zaraženih, jednostavno nisu potrebna.

“Pažljivo praćenje kontakata i strogi karantini za bliske kontakte zaraženih najbolji su način za suzbijanje pandemije”, rekao je Chen Chien-jen.