Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Trump i Biden održali završnu debatu uoči izbora

Američki predsjednik Donald Trump i njegov demokratski izazivač Joe Biden održali su u četvrtak završnu debatu u predizbornoj kampanji sa znatno jasnijim pristupom ključnim temama nego u haotičnom prvom sučeljavanju.

To, međutim, nije spriječilo dvojicu političara da se sukobljavaju oko svih tema, u obimu od rasizma i čak do Adolfa Hitlera.

Dok je pandemija ključni razlog brige američkih glasača, Biden je obećao suočavanje s virusom koji je odnio više od 220.000 ljudskih života u SAD-u, tvrdeći da „svako ko je odgovoran za toliki broj preminulih ne može ostati američki predsjednik“.

–  Mi ulazimo u mračnu zimu – izjavio je bivši potpredsjednik, obećavajući „mi ćemo zaustaviti ovo“ – iako nije rekao kako.

Trump, koji je upravo odbolovao vlastitu zarazu viruisom, ponudio je nuobičajeno optimističnu sliku uprkos činjenici da je broj zaraženih ponovo buknuo.

– To će proći – kazao je.

Tokom debate o migrantskoj politici, Biden je izrazio bijes izvještajem da roditelji ne mogu pronaći  svoje 454-oro migrantske djece odvojene od porodica na granici s Meksikom zbog američke imigracijske politike.

–  Ta djeca su sama. Oni nemaju gdje otići. Nemaju gdje. To je zločin – izjavio je Biden, rekavši da takva politika „ narušava svaku predodžbu kakva smo mi zemlja“.

Trump je uzvratio da se djeca „osjećaju dobro“ dok su na određeni period odvojena od porodica.  

– Oni su smješteni u objekte koji su tako čisti – kazao je.

Biden se također obrušio na Trumpove napade na muslimane, uvrede protiv Meksika i njegovo neosuđivanje ekstremista s krajnje desnice u prethodnoj debati.

U debati o rasnoj politici, Trump je tvrdio kako je tokom četiri godine na predsjedničkom položaju učinio istorijska poboljšanja za Afroamerikance.

Ja sam najmanji rasista u ovoj prostoriji. Od Abrahama Lincolna, nijedan američki predsjednik nije učinio ono što sam ja učinio za crnačku zajednicu – izjavio je Trump, misleći na predsjednika koji je ukinuo ropstvo  1863.

Kako je i obećao, Trump je vršio pritisak na Bidena da pojasni američkom narodu navode o korupciji protiv njegovog sina Huntera povezane s njegovim aktivnostima u Kini i Ukrajini.

–  Zato mi ne pričajte da ste nevina beba. Joe, vas zovu korumpiranim političarom – optužio je Trump Bidena.         

Biden je kazao da nikada nije uzeo „ni penija“ iz stranih izvora.

Trump je uvijek izražavao sumnju o tvrdnjama o klimatskim promjenama izazvanim ljudskim aktivnostima i napao je Bidena zbog njegovih planova da pomjeri SAD od korištenja fosilnih goriva ka zelenoj energiji.

Biden je također napao Trumpovo koketiranje sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, optužujući predsjednika da legitimizira diktatora.

–  Kao što znate, mi nismo u ratu sa Sjevernom Korejom. Mi imamo dobre odnose – uzvratio je revoltirani Trump.         

– Imati dobre odnose s čelnicima drugih zemalja je dobra stvar – kazao je.         

Biden je ironično uzvratio da postoje neki raniji primjeri američkih prijateljskih odnosa s određenim čelnicima koji nisu dugoročno funkcionirali.         

 Koliko znam, mi smo imali dobre odnose s Hitlerom prije nego što je napao Evropu – izjavio je Biden, prenosi AFP.