Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U Njemačkoj najveći porast infekcija, 16.774 novozaraženih koronavirusom

Njemačka je zabilježila 16.774 novih infekcija koronavirusom u posljednja 24 sata, saopćio je u četvrtak Institut za kontrolu bolesti Robert Koch, što je najveći dnevni porast u zemlji od početka pandemije.

Tako je sada ukupan broj slučajeva zaraze u Njemačkoj 481.013, a broj umrlih je 10.272, što je porast od 89 smrtnih slučajeva  u odnosu na prethodni dan.

Broj novozaraženih objavljen danas  označava skok s prethodnog dnevnog broja od 14.964, koji je objavljen jučer.

Povećani porast zaraza dogodio se kad su se njemačka savezna vlada i vlade saveznih država u srijedu dogovorile da će uvesti mjere smanjenja kontakata tokom novembra u pokušaju suzbijanja zaraze koronavirusom.

Ograničenja, koja uključuju zatvaranje kulturnih i rekreacijskih objekata i zatvaranje restorana, kao i ograničavanje okupljanja na otvorenom za članove najviše dva domaćinstva, trebala bi stupiti na snagu u ponedjeljak.

Navijačima će biti zabranjeno prisustvo nogometnim utakmicama najviše razine u Bundesligi, amaterski sport se neće odvijati, a teretane, bazeni, kozmetički studiji, saloni za masažu i studiji za tetoviranje morat će se zatvoriti.

“Moramo djelovati i to sada. Ako se infekcije nastave ovom brzinom, bit ćemo na granicama mogućnosti našeg zdravstvenog sistema”, rekla je u srijedu kancelarka Angela Merkel.

Istakla je da se 75 posto svih infekcija više nije moglo pratiti.

Zatvaranje u novembru, koje donosi velika ograničenja kakva nisu bila od početka pandemije u martu i aprilu, imao za cilj zaustavljanje sve većeg broja slučajeva zaraze uoči božićne sezone, prenosi dpa.