Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U pritvoru kriminalna grupa iz Tuzle koja je preprodavala drogu

Naime, Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za 11 osoba koji su u grupi koju je organizirao 28-godišnji Benjamin Žigić iz Tuzle osumnjičeni da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Mjera jednomjesečnog pritvora je određena za vođu grupe Benjamina Žigića, kao i za članove 46-godišnjeg Miroslava Jurkovića, 32-godišnjeg Rusmira Selimovića, 34-godišnjeg Gorana Jašarevića, 33-godišnjeg Almira Mahmuzića, 36-godišnjeg Dalibora Banovića, 31-godišnjeg Semira Žigića, 40-godišnjeg Nevresa Taletovića, 43-godišnjeg Sinišu Markovića, svi iz Tuzle te 34-godišnjeg Bensada Hrnjića i 40-godišnjeg Mirsada Kadrića iz Srebrenika.

“Postoji osnovana sumnja da je Benjamin Žigić u periodu od februara do oktobra 2020. godine organizirao grupu u kojoj su bile i pomenute osobe, a koja je djelovala na području Tuzle i drugih mjesta Tuzlanskog kantona. Žigić je nabavljao opojne droge heroin, kokain, canabis (marihuana), amfetamin, kao i tablete suboxone, dok su ostali članovi grupe imali različite uloge i preuzimali, vagali, pakovali i većem broju osoba na području Tuzlanskog kantona prodavali drogu”, naveo je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Kod Benjamina Žigića je prilikom pretresa porodične kuće pronađena automatska puša te je osumnjičen i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla i po nalogu Tužilaštva 22. oktobra 2020. godine pripadnici Sektora kriminalističke policije-odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga, su izvršili pretrese većeg broja objekata, automobila i osumnjičenih osoba nakon čega su lišeni slobode. Prilikom pretresa su pronađeni različiti predmeti (droga, oružje, telefoni, laptopi i drugo) koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

MUP TK je izvršio kriminalističku obradu nad osumnjičenim osobama, nakon čega su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.