Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Amel Lizde: Kriminal Vlade HNK dokazuje da joj je jedini vitalni interes njihov lični, finansijski

Federalna uprava policije po nalogu Tužiteljstva HNK izuzela je dokumentaciju iz Ministarstva privrede HNK u vezi s dodjelom poticaja privrednicima u 2019. godini. Tim povodom reagovao je Amel Lizde iz Naše stranke.

„Kriminal u Vladi HNK koji istražuje Federalna uprava policije razlog je da kompletna Vlada odmah podnese ostavku. Naravno da to neće učiniti, ali zato im 2. oktobar mora biti zadnji dan na vlasti.

Protivno zakonu i važećim pravilima o dodjeli poticaja više od 400.000 KM otišlo je firmama u vlasništvu bliskih srodnika i prijatelja ministara u Vladi HNK i samog premijera Nevenka Hercega (HDZ). Tako su sredstva dobili firma čija je vlasnica sestra ministra privrede Željka Laketića (NES), zatim firma u vlasništvu brata ministra pravosuđa Suada Balića (NES), te prijatelj Nevenka Hercega i Dragana Čovića, visokopozicionirani član HDZ-a i HNS-a.

Vlast se čak nije potrudila da pravila apliciranja prilagode onome za koga žele da dobije sredstva, što je također znala biti praksa, nego su svjesno kršili pravila, to govori koji je nivo bahatost ove vlasti dostigla. Oni više ne sumnjaju da mogu raditi doslovno šta hoće i kako hoće. Ako oni ostanu na vlasti, to je poruka građankama i građanima, ali i svim poštenim privrednicima, da moraju ići ili, ako ostanu, da će morati puniti budžet kako bi on bio dijeljen podobnima.

Dakle, raditi za državu i za prosperitet svih nas, to treba uvijek, ali za podobnike nikad. Stranke na vlasti ne brane interese Hrvata i Bošnjaka, oni su, kao i ostali građani, sredstvo za njihovo bogaćenje. Jedini vitalni interes koji oni brane je njihov lični, finansijski. Za odbranu našeg života ovdje, potreban nam je pravedno raspoređen budžetski novac, a njega ima dovoljno ako se ne krade.“