Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Džaferović primio akreditive novog ambasadora Švicarske u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Daniela Hunna.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije su vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Razgovarano je o važnosti unapređenja bilateralne saradnje, posebno ekonomske i kulturne, te u oblasti robnih razmjena. Akcenat je dat na projekte iz oblasti ekonomije, zapošljavanja, zdravstva, te razvoja demokratije, a koje Ambasada Švicarske podržava u našoj zemlji.

Bosna i Hercegovina i Švicarska imaju dosta zajedničkog, jer u obje zemlje žive ljudi koje veže bogato i raznoliko kulturno naslijeđe i u tom jedinstvu različitosti je prednost za obje zemlje, istaknuto je tokom ceremonije predaje akreditiva.

Predsjedavajući Džaferović je izrazio zahvalnost Švicarskoj, jednoj od najvećih zemalja donatora u Bosni i Hercegovini, na dosadašnjoj pomoći. Švicarska je podržala politički, ekonomski i socijalni razvoj Bosne i Hercegovine. Istaknut je i značaj angažmana Švicarske kroz Strategiju saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, koja nudi programe partnerstva i saradnje i usmjerena je na mlade ljude, njihove perspektive i mogućnosti. U planu je izrada sljedeće četverogodišnje Strategije saradnje.

Ambasador Švicarske Konfederacije je iskazao posvećenost i dao prioritet u svom mandatu daljem jačanju dobrih odnosa Bosne i Hercegovine i Švicarske. Džaferović je poželio uspjeh u radu ambasadoru, saopćilo je Predsjedništvo BiH.