Uvijek sigurne i provjerene informacije!

EPuBiH obilježava 10. godišnjicu ukidanja viznog režima za BiH

Evropski pokret u BiH najavio je povodom desetogodišnjice ukidanja viznog režima za BiH, dodjelu priznanja istaknutim pojedincima koji su dali značajan doprinos procesu EU integracija, poslovnom procesu, lokalnoj zajednici te pružili podršku projektu ukidanja viznog režima prije 10 godina.

Prema saopćenju tog pokreta, na području Bosanske Krajine danas započinje nedavno najavljeni projekt “Obilježavanje 10. godišnjice ukidanja viznog režima za BiH 2010-2020“ kao dio projekta “Dan i mjeseci Dana Europe u BiH“, koji taj pokret redovno obilježava od 2005. godine.

Projekat će biti predstavljen u Bihaću, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Planirano je i uručenje najvišeg priznanja, “Ordena Evropskog pokreta u BiH“, partnerima i zaslužnim pojedincima koji su podržali ovaj projekt 2020. godine, odnosno na bilo koji način doprinijeli procesu EU integracija BiH, lokalnoj zajednici i drugim oblastima društvenog djelovanja.

Ova priznanja bit će dodijeljena gradonačelniku Cazina Nerminu Ogreševiću i Arminu Halitoviću, načelniku Bosanske Krupe, kao i privredniku Kemalu Hrnjiću. 

– Grad Bihać je od samog početka djelovanja Evropskog pokreta prepoznat kao ‘evropski grad’, a USK kao ‘evropska sredina’ koja je po mnogo čemu prednjačila u Bosni i Hercegovini, prije pojave migrantske krize, a onda i globalne – svjetske pandemije, kada je ovaj dio BiH ostavljen takoreći ‘samom sebi’ da se nosi sa problemima koje čak i neke druge države ne mogu riješiti bez učešća kompletne društvene zajednice. Stoga je naša organizacija donijela odluku o uručenju priznanja onima koji su svojim radom i zalaganjem promovirali i svoje lokalne zajednice, ali i na najbolji način i državu Bosnu i Hercegovinu i njene turističke, poslovne, ljudske, sportske i druge kapacitete – navedeno je u saopćenju.

Tri preostala priznanja zaslužnim pojedincima s područja USK-a i Grada Bihaća bit će uručena u Sarajevu 15. decembra na dan ukidanja viznog režima za BiH, kada će projekat biti zaključen.