Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Hadžibajrić sa saradnicima posjetio Srebrenicu

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima posjetio je Srebrenicu i Potočare.

U Srebrenici moramo djelovati konkretno, doći ovim ljudima na vrata i pitati kako im možemo pomoći. Mi to radimo dva do tri puta godišnje, pomažemo institucionalno Memorijalnom centru Srebrenica i školama, ali i pojedinačno povratničkim porodicama koje preživljavaju od poljoprivrede i vlastitog rada, a prehranjuju i po sedmero djece – poručio je Hadžibajrić tokom još jedne posjete Srebrenici i Potočarima.

Ovim ljudima treba doći, pomoći im i pružiti toplu riječ, da znaju da nisu zaboravljeni. Nije Srebrenica samo 11. juli, ovdje moramo stalno biti prisutni. Ono što se desilo u Srebrenici je genocid koji je međunarodnim presudama dokazan i tu treba staviti tačku na svaku polemiku sa onima koji to dovode u pitanje – dodao je Hadžibajrić.

Posebno se osvrnuo na susret s Majkama Srebrenice, te naglasio da “njima nikada ništa ne smije nedostajati, dovoljno pate zbog gubitka svojih najmilijih i svega što su imale”.

Posjetili smo Dom za majke koji gradi Međunarodni Fond Emmaus kako bi majke imale gdje prezimiti ili doći kad više ne budu mogle same o sebi da brinu. Ovaj Dom će početi vrlo brzo sa radom, a mi ćemo pomoći da se opremi sa onim što nedostaje – najavio je Hadžibajrić.

Posjeta Hadžibajrića i delegacije Općine Stari Grad Sarajevo Srebrenici počela je u Memorijalnom centru Srebrenica gdje ih je dočekao direktor Emir Suljagić.Ibrahim Hadžibajrić je prijatelj Memorijalnog centra Srebrenica i Općina Stari Grad je općina prijatelj Memorijalnog centra. Oni su bili u prvoj grupi općina koje su 2019. godine – mnogi su to zaboravili, ali mi ovdje nismo, potpisali sporazum o saradnji sa nama i obavezali se na finansijsku podršku koja nam je omogućila da napravimo inicijalni korak ka boljem, važnijem, relevantnijem Memorijalnom centru. Da nije bilo tih načelnika i gradonačelnika koji su nam odmah pomogli, pitanje je da li bismo mi danas bili ovdje – poručio je Suljagić koji je delegaciju proveo kroz izložbenu postavku “Koracima onih koji (ni)su prešli”.

Izložba je postavljena u Fabrici akumulatora, a prikazuje put i mehanizme, kao i sačuvane tragove i dokaze o grupama ljudi koji su pokušavali da prežive na putu do slobodne teritorije kada je 11.jula 1995. godine Vojska RS-a ušla u UN zaštićenu zonu Srebrenica.

Posjeta Srebrenici bila je prilika i za uručenje pomoći za povratničke porodice u Kragljivodama, Ljesniku i Lehovićima.

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo posjetila je i Prvu osnovnu školu Srebrenica za koju je ranije izdvojeno 7.000 KM za sanaciju grijanja, a potom dodatnih 10.000 KM za sanaciju krova i zamjenu oluka kako bi djeca povratničkih porodica koja pohađaju ovu školu imali što bolje uslove, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.