Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Magazinović o aferi “Stickeri”: Pravilnik o registraciji vozila nema podršku policije. Povucite ga odmah

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH na svom zvaničnom Facebook profilu osvrnuo se na Pravilnik o registraciji vozila koji je izmijenjen samovoljom resornog ministra Vojina Mitrovića.

Naveo je na svom zvaničnom Facebook profilu da Pravilnik o registraciji vozila nema podršku policije te Mitrović kako on kaže prestane ugrožavati sigurnosti građana.

“Povuci pravilnik. Informacija koju sam dobio ovih dana ide u prilog pozivu koji sam uputio ministru Mitroviću da povuče sporni Pravilnik o registraciji vozila. Naime, 8. septembra ove godine, održan je sastanak tehničkih lica svih MUP-ova u BiH. Na sastanku su bili svi osim predstavnika policije Brcko Distrikta koji su prema mojim informacijama prihvatili zaključke. Svi učesnici sastanka su jednoglasno konstatovali da je dio odredbi novog Pravilnika apsolutno neprimjenjiv obzirom da nisu stvoreni uslovi za njegovu primjenu. Recimo, Pravilnikom su propisani obrasci koji uopšte ne postoje u sistemu IDDEEA tako da službenici u nisu u mogućnosti primjeniti novi Pravilnik, nego primjenjuju dio starog, a dio novog Pravilnika. Neki MUP-ovi različito tumače i različito postupaju u istim slučajevima što kod građana izaziva zbunjenost i dovodi do pravne nesigurnosti.

Konstatovano je da se Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u postupku pripreme Pravilnika apsolutno oglušilo na zahtjeve IDDEEA i zahtjeve svih MUP-ova te samostalno propisalo odredbe koje za koje su MUP-ovi ukazali da su neprimjenjive. Što se tiče novih naljepnica, kako ih zovu “stikera”, eventualnom implementacijom takve odredbe, građani bi najprije plaćali apsolutno beskoristan elektronski dokument koji ne postoji niti u jednoj od zemalja okruženja. Kompromitacija ličnih podataka je posebna tema, a pravo na privatnost bi bilo definitivno ugroženo”, kazao je Magazinović.

Dodao je kako kamere, odnosno čitači tablica koje nalaze na frekventnim mjestima postaju besmisleni iako su u iste uložena enormna materijalna sredstva.

“Posebno je pitanje kome se namješta posao, da li pod krinkom izborne kampanje već teku pripreme za nabavku stikera i ko će to “iz udobnosti svoga doma” pratiti gdje se u svakom trenutku nalazi svako vozilo u BiH? Ovo je, pored ostaloga, prvorazredno sigurnosno pitanje i ne znam zašto svi oni iz sigurnosnih agencija koji se ovome protive ne progovore javno. Nakon svih ovih informacija, ostaje (ne)jasan razlog zbog kojeg ministar Mitrović već nije stavio van snage Pravilnik o registraciji. Bolje prije, nego kasnije”, zaključio je Magazinović.