Uvijek sigurne i provjerene informacije!

MFS-EMMAUS pomaže stanovništvu Izmira

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS (MFS-EMMAUS) obezbijedio je novčana sredstva koja se koriste za pripremu hrane i nabavku higijenskog asortimana za ljude koji borave u šatorskom naselju poslije razornog zemljotresa koji je pogodio Izmir.

Podsjetili su da je usljed jakog zemljotresa jačine 6,6 stepeni koji je pogodio ovu Egejsku regiju u Turskoj, poginulo 114 osoba. Intenzivnim naporima spasilačkih timova koji su se odmah uključili u potragu nastradalih ispod ruševina spašeno je preko 100 osoba među kojima su i dvije djevojčice. Trogodišnja Elif Perincek koja je iz ruševina izvučena nakon 65 sati te četverogodišnja Ayda Gezgin koja je pod ruševinama bila 91 sat.

“Preko 1.000 osoba je povrijeđeno, a nezvanično saznajemo da je oko 60 zgrada i stambenih objekata srušeno ili trajno oštećeno. Ljudi su izmješteni na sigurne lokacije, kod rodbine ili u šatorska naselja o kojima se konstantno vodi briga i opskrbljuje svim potrebnim namirnicama, hranom i higijenskim potrebštinama”, saopćeno je iz MFS-EMMAUS.

Ova humanitarna organizacija je i ovaj put pokazala solidarnost i odmah reagovala u kriznoj situaciji jer pomoć ovim ljudima, kako su naveli, je zaista neophodna, obzirom da su ostali bez svojih članova porodice, bez domova i vidno istraumatizirani.