Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Muamer Bandić upozorio: U Kantonu Sarajevo vlada tiranija, u oktobru slijedi anarhija

Muamer Bandić, kao kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) za Skupštinu Kantona Sarajevo (KS) pod rednim brojem 3., osvrnuo se na rad aktuelnih kantonalnih vlasti, kazavši da je stanje zabrinjavajuće.

„Iz razgovora sa građanima može se zaključiti da u Kantonu Sarajevo vlada jedna tiranija, a da nam u oktobru slijedi anarhija. U Kantonu Sarajevo pojedinci i njihove grupe imaju moć, ali tu moć ne prati pravda i vladavina prava, a moć bez pravde i vladavine prava je po definiciji tiranija – istakao je Bandić, koji obnaša poziciju direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Bandić, je kao nekadašnji ministar u Vladi Kantona Sarajevo kazao da najznačajniji organi u KS, a to su Skupština kao zakonodavni organ i Vlada kao izvršni organ, su u nekoliko navrata dokazano djelovali nezakonito i neustavno.

„ Brojni su zakoni koje su donijeli silom, kako to oni vole nazvati silom 18 ruku. Nisu shvatili, a bojim se da ni sada ne shvataju da Skupštinska većina nije apsolutna vlast, i ona je podređena odredbama Ustavnog prava i odredbama međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava. Posljedice takvog djelovanja mi već dugo osjetimo, ali će se te posljedice sve više osjećati već 8.oktobra 2022. godine kada ističe rok od šest mjeseci koji je Ustavni sud Federacije BiH dao Skupštini KS da izmijeni Zakon o vladinim imenovanjima i da taj zakon uskladi kako bi se po njemu moglo da postupa. Taj neustavni zakon se više neće moći primjenjivati, pravno četiri ministra u Vladi KS neće postojati, od čega su dva ministarstva obrazovanja.

Potom je naveo da 9. oktobra 2022. godine počinje primjena Federalnog zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom, te da je u tom vremenskom periodu KS morao uskladiti svoj zakon o zaštiti porodice sa djecom, ali ni to nije urađeno!

„Imamo neku najavu „da nam svane bolji dan“. Ukoliko nastave sa ovakvim djelovanjem ne vidim ja da će nama svanuti bolji dani. Jer, u samo dva dana u KS desetine i hiljade učenika, studenata nastavnika, profesora i drugih osoba zaposlenih u procesu obrazovanja kao i porodice sa djecom će se naći u dvije situacije, ili neće znati ko je nadležni organ uprave za rješavanje njihovih problema ili neće imati potpuno jasne definisane zakonske odredbe na osnovu kojih bi oni mogli da ostvare svoja prava. Na taj način se KS uvodi u jednu potpunu anarhiju – upozorio je Bandić.

Naveo je da u sadašnjem sistemu kojim rukovode pojedinci i grupe koje imaju moć, koji vladaju bez pravde, radnička ali i brojna druga prava su samo formalno zakonom propisana, ali bez konačne sudske zaštite.

„Policajcima se nezakonito oduzimaju činovi, nezakonito se šalju u penziju, nezakonito se ostavljaju bez posla. Nastavnici dočekuju penziju sa ugovorom na određeno vrijeme. Zdravstveni radnici su potpuno podijeljeni, više je sindikata, suparnici su jedni drugima jer se nalaze u nekoj drugoj bolnici, u nekom drugom domu zdravlja. Nejednakost postoji i kod ostvarivanja prava na pristup liječenju, na pristup obrazovanju, socijalnoj zaštiti. Zato je prvi cilj Stranke za BiH, a i moj lični cilj, da uredimo BiH i KS kao njegov administrativnu jedinicu, kao funkcionalnu demokratsku građansku državu na temelju proklamovanih evropskih demokratskih vrijednosti. Funkcionalnu državu prevashodno zasnovanu na vladavini prava i jednakosti pred zakonom – naveo je Bandić.

Na tom temelju, kako je rekao Stranka za Bosnu i Hercegovinu čij je kandidat, borit će se za veću zaposlenost, jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, perspektivnom obrazovanju, privrednom razvoju i ekonomskom rastu, za svaku vrstu blagostanja, prosperitet KS i države BiH.

„Sa ovim politikama, sa osnaženom Strankom za BiH možemo postići prosperitet države BiH i KS. Možemo prekinuti sadašnju tiraniju vladajućih političkih elita, možemo iskontrolisati i suzbiti proizvedenu anarhiju, urediti KS kao mjesto gdje sve generacije mogu da žive.