Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Na skupu NiP-a u Novom Gradu predstavljen promotivni video: Država može bolje

Nakon skupova u Tešnju, Gračanici, Jajcu, Donjem Vakufu i Olovu koji su održani u protekla četiri dana, u nedjelju navečer domaćin predizbornog skupa Naroda i Pravde bila je općinska organizacija NiP-a Novi Grad Sarajevo. Na skupu je predstavljen i promotivni video Naroda i Pravde.

U ime domaćina, Općinskog odbora NiP-a Novi Grad prisutnima se obratio Muamer Durić, a nakon njega i kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo sa područja Novog Grada Eldar Vrabac i Emina Hasanović.

Kako je Narod i Pravda u Kantonu Sarajevo u protekle dvije godine bila dio vlasti, predizborni skupovi su prilika i da se jasno osvrne na urađeno u proteklom periodu. Ministri u Vladi Kantona Sarajevo su se osvrnuli na ključne projekte realizirane u njihovim resorima u proteklom periodu. Ministrica Ivana Prvulović govorila je o porodiljskim naknadama koje su početkom godine povećane na iznos prosječne plate u FBiH što sada iznosi oko 1.200 KM, potom dječiji doplatak za porodice sa troje i više djece, povećane socijalne naknade… Ono što je Kanton Sarajevo uveo prvi u BiH danas je postalo standard i nešto što svi građani očekuju. Ministar Adnan Delić govorio je o pomoći privrednicima tokom i nakon pandemije, ministrica Naida Hota-Muminović o subvencijama za svu djecu koja pohađaju vrtiće i besplatnim udžbenicima, ministar Enver Hadžiahmetović o rekordnim izdvajanjima za pomoć pri kupovini stanova za mlade kao i sufinansiranju kirija, a o antikoruptivnim mjerama u svim oblastima kao i pomoći boračkoj populaciji i njihovim porodicama govorili su ministri Admir Katica i Omer Osmanović. Predstavljen je i poseban promotivni video koji govori upravo na koji način je Vlada KS svojim mjerama i politikama konkretno pomogla građanima.

Elvedin Okerić, nosilac liste za Skupštinu KS, kazao je da su ovi rezultati postignuti zbog nekoliko ključnih faktora.

„Imali smo iskrene namjere, bili smo sigurni u ono što radimo, bili smo hrabri i istrajni i ponosimo se ovakvim rezultatima. Svijetla obraza ulazimo u sva naselja širom Kantona Sarajeva, na sva vrata kucamo i pozivamo ljude da otvore oči i podrže transparentnu i odgovornu alternativu koja je nastala 2018. Građani su nas podržali i 2018. i 2020. a posebnu podršku očekujemo 2022. Očekujemo masovan izlazak građana Kantona Sarajevo i podršku jer su se uvjerili da može bolje, da može drukčije“, kazao je Okerić.

Nermin Muzur, načelnik Ilidže, kazao je da je uvijek govorio da odgovorna vlast mora prvo podnijeti izvještaj šta je uradila pa tek potom tražiti povjerenje za novi mandat.

„Kada večeras vidim naše ministre i kada znamo šta je urađeno za manje od dvije godine, meni je srce kao Igman. S druge strane imamo neke koji prezentiraju neku viziju razvija Kantona Sarajevo do 2035. i tu uključe neke projekte koje najavljuju od 2000. godine. I ništa od toga nisu uradili ali traže deset dodatnih godina vlasti“, kazao je Muzur.

Denis Zvizdić, nosilac liste za Parlament BiH u svom je obraćanju kazao i da Narod i Pravda nudi jasne i konkretne mjere, njih ukupno 250, te da vjeruje da se sa drugim koalicionim partnerima može napraviti jasan program rada gdje bi se tačno znalo šta se radi u prvoj, šta u drugoj, trećoj i četvrtoj godini mandata. Također, poručio je da nude apsolutnu, institucionalnu, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

„Vrlo jasno ćemo kazati našim susjedima, ovom istočnom da neće biti ‘srpskog sveta’ u BiH, a ovom zapadnom da neće biti trećeg entiteta ili nove Herceg-Bosne“, kazao je Zvizdić.

Kemal Ademović, prvi zamjenik Naroda i Pravde, kazao je da je misija ove stranke popravljanje stanja u društvu.

„Čuli ste šta su uradili naši ministri, ti mladi ljudi, u proteklom periodu. Oni zaslužuju povjerenje i oni zaslužuju da naredne četiri godine rade u interesu građana KS. Povjerenje smo dali mladima, polažemo nadu u njih, i to nije samo mrtvo slovo na papiru. Pokrenuli smo Politički akademiju, zastupljeni su na listama, na bilbordima, jasno ih pripremamo da im u amanet ostavimo vođenje procesa“, kazao je Ademović.

Predsjednik Naroda i Pravde na početku svog govora podijelio je svoje impresije sa skupova i susreta sa ljudima širom BiH.

„Ja sam više van Sarajeva nego u Sarajevu i srećem ljude na mnogo skupova na kojima sam bio slušao sam ljude koji od riječi do riječi ponavaljaju šta se uradilo, govoreći tačne informacije, navodeći imena i prezimena ministara i minstrica, zastupnika… Ovo što smo napravili u KS je velika pobjeda i pravi temelj za popravljanje stanja u svim dijelovima BiH. Mi dnevno posjetimo nekoliko gradova, bili smo u Cazinu, Stocu, Srebreniku, Jablanici, Bosanskoj Krupi, Olovo, Lukavac, Vitez, Donji Vakuf, Gračanica, Jajce, Tešanj, sutra smo u Konjicu… Sve su to mjesta u kojima sam na početku govorio ovdje se obraćam prvi put, u sva ova mjesta je snažno stigla poruka Naroda i Pravde. Tamo gdje su rekli da nikada ne možemo probiti okove režima mi smo stigli, napravili skupove, napunili sale. Najveća pobjeda nas zajedno jeste da smo ljudima vratili vjeruj u institucije i procese, vraćamo im vjeru da je moguće popravljati stanje u BiH“, kazao je Konaković.