Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Obilježena 19. godišnjica zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima

U Potočarima je danas obilježena 19. godišnjica zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, institucije koja svjedoči o strahotama počinjenog genocida i čuva sjećanje na nedužne žrtve.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavanici Uprave Memorijalnog centra, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, zamjenik načelnik Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, te članice udruženja majki Srebrenice i druge zvanice i građani.

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić ukazala je na značaj ove godišnjice, naglasivši da se ovaj dan mora obilježavati, kao i da Evropa i svijet moraju više da učine za dobro svih.

Ovaj dan moramo obilježavati i mora biti značajan za nas jer je probudio cijeli svijet i Evropu. Prije 19 godina majke Srebrenice su pozvale Billa Klintona, bivšeg američkog predsjednika, da dođe i otvori Memorijalni centar. Na današnji dan svi su saznali šta se desilo, a to je da je počinjen genocid nad našom djecom – kazala je Subašić.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić ističe da se mora sačuvati sjećanje na genocid u Srebrenici.

Danas smo sa porodicima nevino ubijenih Bošnjaka u Srebrenici. Danas ćemo obići zgradu u Memorijalnom centru koju finansira Federalno ministaro raseljenih osoba i izbjeglica. Sve radimo s namjerno da sačuvamo kolektivno sjećanje na genocid u Srebrenici, i da pomognemo Upravi Memorijalnog centra, kao i porodicama. Mi ne možemo zapostaviti povratnike i ne baviti se pitanjem održivog povratka – naglaso je Ramić.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Šefket Hafizović podsjetio je javnost da je na današnji dan 2003. godine tadašnji američki predsjednik Bil Klinton zvanično otvorio Memorijalni centar.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru obavljena je 31. marta 2003. godine, kada je ukopano prvih 600 identifikovanih osoba. Iste godine, 11. jula, obavljena je još jedna, a 20. septembra i treća dženaza u toj godini.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.721 žrtva genocida.