Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Oglasilo se Vijeće za provedbu mira u BiH uoči predstojećih izbora

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozvali su sve institucije, političke subjekte i njihove predstavnike, kao i birače, da se ponašaju odgovorno i osiguraju integritet i transparentnost izbornog procesa, koji mora da se provede u mirnom okruženju u skladu s važećim zakonskim aktima i međunarodnim standardima.

“U predstojećem periodu građani BiH će imati priliku da biraju svoje lokalne organe vlasti. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH (BoP) primaju k znanju napore Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) i pozivaju komisiju da nastavi svoje aktivnosti na odgovoran i transparentan način, organizacijom izbornog procesa u najboljem mogućem redu, pravovremenim odgovaranjem na navode o izbornim prevarama te provedbom izbornih rezultata. Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija će Centralnoj izbornoj komisiji BiH pružiti svaku potrebnu podršku”, saopćeno je.

Dalje se navodi da Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju članove općinskih izbornih komisija i članove biračkih odbora da svoje dužnosti obavljaju profesionalno i s integritetom.

“Važno je da se političke stranke i kandidati suzdrže od vršenja pritiska na članove općinskih izbornih komisija i biračkih odbora te da ne pokušavaju utjecati na njihovu nezavisnost ili ih primoravati da daju otkaz na svoje članstvo u ovim tijelima. Svima koji učestvuju u izbornom procesu, uključujući i nestranačke posmatrače, mora se u potpunosti omogućiti da profesionalno obavljaju svoje dužnosti u skladu s postojećim pravilima i procedurama”, dodali su.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju na puno poštivanje zaštitnih mjera predviđenih za sprečavanje širenja COVID-19 tokom cijelog izbornog procesa i pozivaju općinske organe vlasti da osiguraju potrebnu ličnu zaštitnu opremu i omoguće poštivanje zaštitnih mjera na biračkim mjestima, kako bi se osiguralo sigurno okruženje za glasanje tokom pandemije.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju sve birače s pravom glasa da iskoriste svoje demokratsko pravo i da osiguraju da se putem biračkih listića čuje i njihov glas, kao i da poštuju potrebne zaštitne mjere protiv širenja COVID-19.