Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Osvrti na trenutno stanje izborne utakmice za Predsjedništvo BiH – Jasmina Bišćević Tokić

Sarajevo 23.09.2022 – Dešava se sve što smo očekivali i za što se spremamo. Naime, proteklih dva dana imali smo prilike vidjeti medijske zabilježbe ponašanja ključnih političara i njihovih „osvajačkih“ metoda u utrci za Vlast. Najsvježija debata, koju smo imali prilike gledati putem Federalne televizije većini društvene zajednice potvrdila je jedinstven zaključak o kapacitetima ponude opozicionih stranaka. 

Da budemo jasni, za poziciju Predsjednika države, nije potreban samo fakultet, neophodno je čelni čovjek jedne države bude kapacitiran u intelektualnom smislu, proaktivan, probojan, odlučan i harizmatičan. Treba vladati pravnom materijom, poznavati ustav, svoje narode i podneblje. Niz od ovih karakteristika na žalost nismo mogli primjetiti kod kandidata, kojeg su nam ponudile kolege ni manje ni više iz 11 političkih subjekata. Programska rješenja, kojim se pokušao saprati od posljednjeg debakla sa N1 televizije nisu ništa drugo, već prirodni procesi koje je nerijetko pokretala i sprovodila upravo SDA, a što je Izetbegović sasvim jasno podkrijepio. Naravno, ni njegov istup sa dženaze iz Srebrenice, kojim se pokušao dodvoriti ljevičarima mu ne ide u prilog. I u lijevoj poziciji ipak ima ponosa.

Kad je pak gdin. Hadžikadić u pitanju, sasvim je evidentna njegova umjerenost, za koju sam stava da se nebi potvrdila adekvatnom saradnjom sa ostalim članovima Predsjedništva, a potom i sa nedefinisanim interesima međunarodne zajednice. Iako je jasno da je gdin. Hadžikadić gospodin sasvim jasno sa referentim akademskim gabaritom, držim da nije dovoljno probojan, a što bi definitivno bilo rizično po ove interne odnose. 

S druge strane, većina je mogla svjedočiti autoritetu i poznavanju državničke materije Bakira Izetbegovića, vjerujem budućeg člana, a potom i člana Predsjedništva BiH. 

Isti je demonstirao apsolutno poznavanje materije, Ustava i mogućnosti djelovanja istog, pokazao svoju autoritativnu harizmu, te dokazao se svakako emocijom koju gaji prema Državi. U koliko smo ga pažljivo slušali, mogli smo shvatiti i pod kakvim opstrukcijama radi. Da li može brže, moglo bi, ali uz jedinstvo, kojim se nismo kao narod do sada oglašavali.

Uglavnom, kroz tek par medijskih istupa, građani su mogli evidentirati svačije prednosti i nedostatke i vjerujem da će donijeti odluku. Konsolidacija bošnjačkog naroda dolazi, a time i istinska rehabilitacija odnosa unutar i van zemlje. Ovo su jednostavno pririodni procesi kroz koje moramo proći da bismo došli do nedvojbenog i sigurnog cilja zvanog jaka država Bosna i Hercegovina.