Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Saopćenje za javnost SBB-a

Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH uputio u parlamentarnu proceduru inicijativu da se građanima i privredi proslijedi milijarda maraka pomoći

Nakon što je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH inicirao da premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić vrati milijardu maraka koja je od naroda prikupljena putem direktnih i indirektnih poreza Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta jučer je i zvanično uputio inicijativu u parlamentarnu proceduru.

U inicijativi je navedeno da se od Vlade Federacije BiH traži da u što kraćem roku, a ne dužem od 10 dana, pripremi rebalans budžeta i on po hitnom postupku dostavi u parlamentarnu proceduru.Zbog teške situacije u kojoj se nalaze građani FBiH, kao i privredni sekor te zbog teške energetske, finansijske i inflantorne krize Vlada FBiH je u obavezi da hitno reagira s ciljem pomoći onima kojima je to u ovim trenucima najpotrebnije – navodi se u obrazloženju inicijative Kluba zastupnika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Također, u obrazloženju se navodi da bi se rebalansom budžeta trebalo omogućiti da Vlada FBiH uplati najmanje po 100 KM svakom primatelju minimalne penzije ili da se osigura vaučer u iznosu od 100 KM mjesečno za olakšanje isplate režijskih troškova.Ako se zna da je u pitanju 300.000 penzionera, ovaj paket bi iznosio manje od 100 miliona KM. Pomoć građanima bila bi i da se u nedostatku volje za ukidanje akcize na gorivo ono subvencionira sa po 30 miliona maraka mjesečno, što iznosi najmanje 90 do 100 miliona KM do Nove godine. Tako bi se smanjila cijena prema krajnjem potrošaču – navedeno je u inicijativi.

Neophodno je osigurati i po 200 KM mjesečne pomoći dugotrajnog tipa za 150.000 nezaposlenih osoba, što ukupno iznosi oko 100 miliona KM do kraja 2022. godine.