Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Slovačka pomaže Srebrenici

Slovačka pomaže Srebrenici još od samog otvaranja Ambasade u našoj državi. Nadavno je sredstvima Slovačke Centar za bazičnu rehabilitaciju Doma zdravlja Srebrenica dobio novu medicinsku opremu u vrijednosti od 15500 maraka.

Projekti pomoći Srebrenici se ostvaruju u trouglu – Ambasada Republike Slovačke u Sarajevu, SlovakAid (Slovačka agencija za međunarodnu razvoju saradnju) i počasni konzul BiH u Slovačkoj Munir Pašagić.

Porodična Fondacija “Vasva Pašagić” iz Srebrenice je naručilac i finansijer projekta za rekonstrukciju i izgradnju fudbalskog stadiona sa pratećim projektima u Srebrenici.

“Projekat je naručen kako bi se stadion izgrađivao fazno, za onoliko novca koliko tog trenutka imamo, ali planski a ne stihijski, I ne na način da se radi šta nekome padne na pamet”, kaže nam Zijad Salimović predsjednik Uprave FK Guber iz Srebrenice i nastavlja:

“Uradili smo dva projekta i ponudili Ambasadi Slovačke na finansiranje. Ovih dana smo obavješteni da su naši projekti prihvaćeni i da će biti realizovani putem njihove Međunarodne agencije za razvojnu saradnju (SlovakAid) te da bi uskoro trebali početi sa realizacijom. U pripremi projekta smo imali veliku pomoć gospodina Munira Pašagića, našeg počasnog Konzula u Slovačkoj koji je i inače najveći donator našeg kluba”.

Oba projekta o kojima Salimović govori su u ukupnoj vrijednosti od oko 20000 eura i realizovat će se na stadionu FK Guber, lokalnog kluba sa gotovo stogodišnjom tradicijom koji je svojevrsni baštinik multietničnosti u ovom gradiću poznatom u svijetu po strašnim zločnima iz proteklog rata.

Jedan projekat je natkrivanje dijela centralne tribine na stadionu dok je drugi izgradnja tribine za gledaoce pored višenamjenskog sportskog terena sa vještačkom travom čiju izgradnju je prije nekoliko godina, takođe, finasirala Slovačka.