Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Vijeće mladih FBiH – Mladi u BiH imaju zakonsko pravo na javni prostor

Predstavnici krovnih tijela mladih u BiH (Vijeće mladih Federacije BiH, Omladinski savjet Republike Srpske i Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta) podsjećaju da je prostor za mlade jedan od primarnih i osnovnih faktora omladinskog organizovanja te apeluju na sve političke stranke i mlade koji su u izbornoj utrci da to važno pitanje uvrste u svoje političke programe, saopćeno je iz Vijeća mladih Federacije BiH.

Ističu da u Bosni i Hercegovini živi oko 700.000 mladih. Za sve njih siguran prostor u kojem bi mogli boraviti, raditi, planirati i provoditi različite aktivnosti, gotovo pa i ne postoji. Trenutno, ne postoji ni bilo kakav plan niti mogućnost da će se to uskoro promijeniti, navode u saopćenju. 

Naglašava se da su zakonska rješenja na nivou entiteta predvidjela  obavezu jedinica lokalne samouprave da osiguraju prostor za mlade. To su prostori kreirani specijalno za njih i njihove potrebe. Prostori u kojima se mladi mogu organizovati, napredovati i u konačnici, ispuniti sav svoj potencijal i pomoći na bilo koji način zajednicu u kojoj žive.  

– Iako imaju obavezu u pogledu Zakona o mladima, prema rezultatima naše Prve analize implementacije Zakona o mladima koju smo radili za 2019. godinu, tek 25 jedinica lokalne samouprave u FBiH je ovu obavezu i ispunilo. Istovremeno 26 jedinica lokalne samouprave u Federaciji finansira ili sufinansira prostor koji koriste omladinska udruženja – istakla je predsjednica Vijeća mladih Federacije BiH Asja Dizdarević.

Situacija na terenu pokazuje da je čak i u jedinicama lokalne samouprave gdje je zakonska obaveza ispunjena, ona ispunjena tek nominalno, dodjeljivanjem kancelarija za rad omladinskim organizacijama ili lokalnim vijećima mladih/omladinskim savjetima. Ističe se da brojke nisu dobre ni u Republici Srpskoj.

– U RS-u je Zakonom regulisano pitanje omladinskih centara, a u 2011. godini Perpetuum mobile iz Banjaluke je proveo prvo istraživanje omladinskih centara u BiH u cilju sagledavanja situacije na terenu. Dato istraživanje je jasno pokazalo da se mora raditi na standardizaciji rada tih centara. Vjerujemo kako će postojanje standarda osigurati razvijanje kvalitetnih usluga postojećih omladinskih centara, ali i dovesti do unapređenja programskih djelovanja, tehničkih, kadrovskih i etičkih standarda, i konačno, povećanje učešća mladih u društvu- – istakao je predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Nikola Stjepanović.