Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Amerika bira: Biden koji je prvi Miloševića nazvao ratnim zločincem ili kontroverzni Trump

Kažu da Amerikanci nikad nisu imali lakši posao na izborima kao ovog 3. novembra. Biraju između dva kandidata posve različitih svjetonazora, političkih pogleda i stavova, ali to je danas Amerika.

Za Trumpa igra tradicija, aktuelni predsjednik u novije vrijeme najčešće dobije drugi mandat. Posljednji koji je izgubio utrku za reizbor bio je George Bush stariji koji je 1992. godine izgubio od Billa Clintona.

Aktuelni predsjednik Donald Trump bio je iznenađujući pobjednik prije četiri godine kada je pobjedio Hillary Clinton s većim brojem osvojenih elektora i sa čak dva i po miliona glasova manje. Nakon kampanje koju su obilježili skandali, posve drugačija retorika, antimigrantska politika i more lažnih vijesti, Trump je bio posve drugačiji predsjednik nego ijedan ranije u Bijeloj kući.

Trump je dijete iz bogate njujorške porodice, bogatstvo je naslijedio, a sa više ili manje uspjeha bio poduzetnik, televizijski producent i voditelj. Svjetsku slavu stekao je reality show programom The Apprentice, koji je i kod nas prikazivan. Uvijek se zanimao za politiku, a što je zanimljivo, smatran je i domokratom, 2000. godine imao je predsjedničku kampanju kao nezavisni kandidat, a postao je 45. američki predsjednik kao kandidat republikanske stranke.

I pored svih skandala te brojnih neuspjeha u vanjskoj politici Trumpovi ekonomski rezultati na domaćoj sceni su prve tri godine bili dobri, ekonomija je umjereno rasla, nezaposlenost bila rekordno niskih 3,2 posto. Ali se onda desila pandemija. Sjedinjene Države nisu reagovale na vrijeme, Trump je potcijenio koronavirus, a Sjedinjene Američke Države postale najveće žarište sa već skoro 240 hiljada mrtvih. Pandemija je postala najjača karta u rukama njegovog protivnika Joea Bidena.

Biden je to znao iskoristiti, od početka kampanje veliki je favorit. Pouzdani statističar Nate Silver ogromnu prednost daje kandidatu Demokratske stranke, čak 89:10, ali uz rezervu da su iznenađenje moguća. “Trumpove šanse tek su nešto veće od mogućnosti kišnog dana u Los Angelesu, ali i tamo 36 puta godišnje pada kiša”, napisao je.

Biden, ako postane predsjednik, postat će najstariji prvi čovjek najveće svjetske sile u historiji, jer u Bijelu kuću nikad nije uselio stanar od 77 godina. Život mu je obilježila porodična tragedija kad je u saobraćajnoj nesreći 1972. godine izgubio suprugu i kćerku.

Bio je potpredsjednik SAD-a u mandatu Baracka Obame, koji je sada najjači igrač u Bidenovom izbornom štabu. Potencijalni Bidenov mandat mogao bi donijeti jačanje brojnih politika iz vremena zajedničkog vođenja SAD-a.

Joe Biden je 26 godina bio senator savezne države Delawere. U očima ovog dijela svijeta posebno se nametnuo 90-ih godina kad je među prvima osudio srbijansku agresiju na području bivše Jugoslavije, a bio je pristaša aktivne vanjske politike SAD-a. Među prvima je Slobodana Miloševića nazvao ratnim zločincem.

Njemački mediji su prošle sedmice podsjetili kako je Biden 1993. godine kao član Senatskog odbora za vanjsku politiku podsjetio regiju te sačinio izvještaj u kojem je upozorio na mogućnost strašnih zločina u Srebrenici ako se zapad ne aktivira, a predvidio je mogućnost NATO intervencije.

Političke razlike između Trumpa i Bidena su goleme, od posve različitih stavova za participaciju SAD-a u međunarodnim sporazumima i asocijacijama, uloge Amerike u svijetu, ekonomske politike gdje Biden već planira povećanje poreza za bogate i velike kompanije, zdravstvene zaštite, a posebno rasnog pitanja.

Demokrati već izvjesno vrijeme jasno idu na kartu da u Bijeloj kući stanuje rasist, a ni pokret “Black Lives Matter” nije slučajno nastao u izbornoj godini. Bidenov izbor Afroamerikanke Kamale Harris za svoju potpredsjedničku nominaciju bio je sigurna oklada.