Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Austrija zabranjuje vizire: Zašto nisu dovoljni protiv korone

U Austriji su stupile na snagu nove mjere za zaštitu i suzbijanje korona virusa, a jedna od njih je i zabrana nošenja vizira.

Zbog ogromnog broja novozaraženih pacijenata, austrijske vlasti uvele su niz mjera u pokušaju da zaustave širenje korona virusa, a javnost je najviše zbunila mjera zabrane zaštitnih vizira.

Službenici su procijenili da su maske koje dobro prianjaju uz lice jedina odgovarajuća mjera zaštite u svim javnim zatvorenim prostorima, dok druge zaštite za lice i nos nisu dovoljne.

Razlog za zabranu vizira i mini vizira, koji stoje na bradi i pokrivaju usta i koliko-toliko nos, i koje najčešće nosi osoblje u restoranima i dućanima, su studije koje navode da ovakva vrsta pokrivala nije dovoljna u sprječavanju širenja aerosola u usporedbi s klasičnim maskama koje dobro pokrivaju usta i nos.

“Mehanička sredstva zaštite poput ‘vizira’ ili ‘mini vizira’ su se pokazali neadekvatnima u sprječavanju širenja COVID-19 i moraju biti zabranjeni”, navodi se u objašnjenju austrijskih službenika.

Osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu nositi maske, bit će izuzete iz ovog pravila.

Jedna američka studija objavljena u rujnu pokazala je da viziri pružaju najmanju zaštitu od korone od svih “maski”. Simulacijom je pokazano da vizir može zaustaviti širenje kapljica u trenutku kihanja ili kašljanja, ali da se aerosoli ipak rasprše po prostoriji i potencijalno ugroze druge osobe.

Njemački Institut Robert Koch također se oglasio priopćenjem u kojem navodi da upotreba vizira ne može biti alternativa pokrivanju usta i nosa jer postojeće studije pokazuju da viziri ne apsorbiraju izlučene respiratorne kapljice.