Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Bivši predsjednik Kosova Hašim Tači danas prvi put pred sudom u Hagu

Bivši predsjednik Kosova Hašim Tači danas će se prvi put pojaviti pred sudom u Hagu, radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Tači je 5. novembra podnio ostavku na mjesto predsjednika Kosova nakon što je u Hagu protiv njega potvrđena optužnica za ratne zločine.

Tači je bio komandant Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i on će pred sud u Hagu biti izveden u 15:00 sati, dok će prije njega u 11:00 sati biti saslušan i glasnogovoenik OVK-a Jakup Krasnići.

Prvo pristupanje sudu Krasnićija i Tačija održat će se na javnoj sjednici. Tokom sjednice za prvo pristupanje sudu, sudija za prethodni postupak provjerava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno postupanje, kao i da li optuženi razumije optužbe za koje se tereti.

Sudija za prethodni postupak će Tačiju i Krasnićiju pročitati optužnicu i pitati ih da li se žele izjasniti o krivici što optuženi ne moraju uraditi. Prema pravilniku sud imaju rok od 30 dana od dana pojavljivanja da se izjasne o krivici.

Tači i Krasnići nalaze se na zajedničkoj potvrđenoj optužnici zajedno sa liderom Demokratske partije Kosova (PDK), Kadrijem Veseljijem čije je prvo pojavljivanje pred sudom zakazano za utorak u 15:00 sati i članom Opozicione stranke za Samoopredjeljenje (LVV) i poslanikom, Redžepom Seljimijem koji će se narednog dana u 11:00 sati pojaviti pred sudijom za prethodni postupak.