Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Curenje goriva ponovo odgađa pripreme za polijetanje rakete na Mjesec

ZAVRŠNE NASA-ine pripreme za probno lansiranje rakete nove generacije prema Mjesecu danas su zaustavljene zbog curenja goriva, otkrivenog tek nekoliko sati prije polijetanja probne misije, koja se treba realizirati u sklopu NASA-ina programa Artemis, čiji je cilj povratak astronauta na Mjesec već 2025.

Cilj mu je vratiti astronaute na površinu Mjeseca već 2025. i uspostaviti ondje dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Problemi s gorivom

Predviđeno je da raketa nove generacije ponese kapsulu bez posade na šestotjedni probni let oko Mjeseca i natrag u sklopu misije Artemis 1, pedeset godina nakon posljednje Apollove misije na Mjesec.

Polijetanje je predviđeno za 14.17 sati po lokalnom vremenu (20.17 po srednjoeuropskom) s mogućim kašnjenjem do dva sata.

U početku su vremenski uvjeti bili prilično povoljni pa je nešto prije 6 sati ujutro po lokalnom vremenu direktor lansiranja Charlie Blackwell-Thompson dao zeleno svjetlo za početak punjenja spremnika rakete kriogenim gorivom.

No nakon nešto više od sat vremena otkriveno je da u podnožju rakete, u razini cijevi kroz koju do spremnika prolazi vodik, curi gorivo.

Protok je zaustavljen, a stručnjaci su se ‘bacili’ na rješavanje problema.

Iz NASA-e nisu odmah rekli u kojoj bi mjeri ovaj problem mogao uticati na vrijeme polijetanja.

Lansiranje je bilo odgođeno već u ponedjeljak


Lansiranje je u ponedjeljak, zbog tehničkih problema s motorom već jedanput otkazano u posljednji trenutak.

Ako se u subotu ne otklone prepreke, polijetanje bi se moglo odgoditi za ponedjeljak ili utorak.

Izvor: Index.hr