Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Danas se obilježava Dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare

Svjetski dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, obilježava se danas u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu.

Prema izvještaju UN-a, u periodu od 2006. pa sve do 2019. ubijeno je 1.200 novinara koji su izvještavali javnost o mnogim bitnim temama. U 9 od 10 slučajeva, počinilac tog zločina prođe nekažnjeno.

Kako se navodi u izvještaju Ujedinjenih nacija, najveći razlog takve porazne statistike, jeste činjenica da pravosudni sistem ne obrađuje adekvatno temu zaštite novinara i novinarskih sloboda što je svakako poruka i samim novinarima ali i javnosti da “istina postaje sramotna, a drugačije mišljenje nepoželjno”

Pored događaja kojima će svjetske organizacije adekvatno obilježiti današnji dan, glavna manifestacija održat će se 9. i 10. decembra gdje će biti organizovan događaj pod nazivom “World Press Freedom Conference 2020”.

Ova konferencija obuhvatit će između ostalog i Svjetski dan slobode štampe te Dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare i na njoj će se više govoriti o problemima sa kojima se suočavaju novinaru u svijetu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, usvajanjem rezolucije 13. decembra 2013. godine, proglasila je 2. novembar kao Dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare. Ovaj datum je izabran u spomen na dva francuska novinara koja su ubijena u Maliju 2. novembra 2013. godine.