Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Danas se obilježava Dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare

Svjetski dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, obilježava se danas u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu.

Prema izvještaju UN-a, u periodu od 2006. pa sve do 2019. ubijeno je 1.200 novinara koji su izvještavali javnost o mnogim bitnim temama. U 9 od 10 slučajeva, počinilac tog zločina prođe nekažnjeno.

Kako se navodi u izvještaju Ujedinjenih nacija, najveći razlog takve porazne statistike, jeste činjenica da pravosudni sistem ne obrađuje adekvatno temu zaštite novinara i novinarskih sloboda što je svakako poruka i samim novinarima ali i javnosti da “istina postaje sramotna, a drugačije mišljenje nepoželjno”

Pored događaja kojima će svjetske organizacije adekvatno obilježiti današnji dan, glavna manifestacija održat će se 9. i 10. decembra gdje će biti organizovan događaj pod nazivom “World Press Freedom Conference 2020”.

Ova konferencija obuhvatit će između ostalog i Svjetski dan slobode štampe te Dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare i na njoj će se više govoriti o problemima sa kojima se suočavaju novinaru u svijetu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, usvajanjem rezolucije 13. decembra 2013. godine, proglasila je 2. novembar kao Dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare. Ovaj datum je izabran u spomen na dva francuska novinara koja su ubijena u Maliju 2. novembra 2013. godine.