Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Dosad rekordna izlaznost na predsjedničkim izborima u SAD-u

Preko 70 miliona Amerikanaca glasalo je dosad na predsjedničkim izborima u SAD-u, što je više od pola ukupnog odaziva na izbore 2016. godine, a ostalo je još sedam dana do dana izbora, pokazali su službeni podaci.

Dosad prebrojani glasovi pokazuju rekordni tempo koji bi mogao dovesti do najvećeg odaziva birača u postocima u više od jednog stoljeća, a vjeruje se da je to znak intenzivnog interesa birača u borbu između republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena.

Također, povećana izlaznost pokazuje interes glasača da smanje izloženost Covid-u dok traje drugi val pandemije.

Demokrati imaju značajnu prednost u prijevremenom glasanju jer su u većini prihvatili glasanje poštom, što su Republikanci u prošlosti prakticirali u velikom broju, ali poslije počeli da izbjegavaju zbog Trumpovih neutemeljenih izjava o navodnoj sklonosti ovog sistema glasanja široko rasprostranjenim prevarama.

Demokrati drže prednost od odprilike dva na prema jedan u broju prijevremenih glasova. Međutim, Republikanci su posljednjih sedmica smanjili razliku, pokazuju podaci.

Visok stepen prijevremenog glasanja naveo je Michaela McDonalda, administratora na US Election Projectu – stranici koja prati glasačku statistiku, da prognozira rekordnu izlaznost u SAD-u od oko 150 miliona, što predstavlja 65% glasača I najvišu stopu još od 1908. godine.