Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Lideri EU najavili odlučnu borbu protiv ekstremista: Ovo nije sukob između islama i kršćanstva

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da su ekstremistički napadi "evropska stvarnost" i da EU mora zategnuti šarafe na slabim mjestima poput vanjskih granica i interneta nakon posljednjih ekstremističkih napada u Francuskoj i Austriji.

Macronove primjedbe uslijedile su nakon što su on, austrijski kancelar Sebastian Kurz, njemačka kancelarka Angela Merkel, holandski premijer Mark Rutte i čelnici izvršne i političke vlasti EU održali videokonferenciju na kojoj su razgovarali o antiterorističkoj strategiji. Grupa je istakla da je za ovu borbu potrebna istinska saradnja.

“Odgovor na terorizam i radikalizaciju mora biti uobičajen, koordiniran i brz, koji zahtijeva ‘metodičan’ rad”, rekao je Macron.

Ekstremistički napadi tokom godina okrvavili su brojne zemlje EU. Macron je napomenuo da će Francuska u petak obilježiti petu godišnjicu napada u Parizu u kojima je 13. novembra u muzičkoj dvorani i kafićima ubijeno 130 osoba.

Francuski čelnik naglasio je potrebu za razvojem zajedničke baze podataka i poboljšanom policijskom saradnjom te rekao da želi “duboku reformu” načina upravljanja vanjskim granicama evropskog područja bez viza, što je plan koji je objavio prošle sedmice.

“Sve slabosti na vanjskoj granici ili u jednoj državi članici sigurnosni su rizik za sve članice”, rekao je Macron, prenosi Telegraph.

Pored toga, želi da se “teroristički sadržaj izvuče s interneta” u roku od sat od njegove pojave.

“To je nešto što se apsolutno mora uspostaviti u narednim sedmicama”, kazao je.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU trebali bi se sastati u petak i raspraviti kako ubrzati i poboljšati antiteroristički rad. To je najavio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji je također prisustvovao jučerašnjoj konferenciji u društvu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Austrijski kancelar Kurz ukazao je na potrebu boljeg praćenja bivših zatvorenika koji su povezani s islamskim radikalistima te ih je nazvao “tempiranim bombama” kada se nađu na slobodi.

“Među nama postoji trajna opasnost”, rekao je za strane borce koji su se vratili iz Sirije ili Iraka. Kurz smatra da bi njihova sloboda trebala biti ograničena da bi se zaštitilo društvo.

Austrijski lider također je osudio “politiku radikalizacije islama” i okarakterisao je kao pritajeni problem evropskog društva u kojem je samo leglo terorizma. To se poklapa s Macronovim planiranim zakonom koji za cilj ima usmjeravanje onih koji zagovaraju radikalni islam u Francuskoj.

zvaničnici Njemačke i Holandije naglasili su da cilj nije stigmatizacija samog islama.

“Ovdje se ne radi o sukobu između islama i kršćanstva. Ovdje se radi o demokratskom modelu društva, koji se mora suprotstaviti terorističkom i antidemokratskom ponašanju, i to velikom iskrenošću i odlučnom snagom”, rekla je Merkel.

Rutte je upozorio da se ne izdvajaju grupe ljudi zbog njihovog porijekla ili vjere.

“Ovo nije sukob između kršćana i muslimana. Ne. To je borba između civilizacije i barbarstva”, rekao je Rutte.