Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Na Trumpove optužbe o krađi glasova reagovao čak i OSCE: To su tvrdnje bez pokrića

Evropska organizacija za sigurnost i saradnju (OSCE) kritikovala je tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa o navodnim neregularnim izborima u Americi. OSCE smatra da su njegove tvrdnje neosnovane i da čine štetu javnom povjerenju u demokratske institucije.

OSCE je ujedno pohvalio proces glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Riječ je o kompetitivnim i dobro organizovanim izborima bez obzira na legalne neizvjesnosti i logističke izazove”, stoji u preliminarnom izvještaju objavljenom danas.

Uprkos brojnim žalbama, OSCE smatra da su tvrdnje bez pokrića o navodnoj krađi izbora izazvale konfuziju i zabrinutost među glasačima i članovima izbornih komisija.

“Optužbe bez temelja koje su iznošene čak i tokom izborne noći, posebno one koje uputio predsjednik Donald Trump, narušavaju javno povjerenje u demokratske institucije. I pored brojnih izjava predsjednika vezanih za integritet glasanja poštom, broj slučajeva pokušaja prevare je zanemariv”, rečeno je iz OSCE-a.

Organizacija koja je dobro poznata građanima balkanskih država pohvalila je izlaznost u Americi, posebno u kontekstu pandemije koronavirusa.