Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Obnovljene borbe u Nagorno-Karabahu prijete tek započetom primirju

Armenija i Azerbejdžan optužili su se međusobno u ponedjeljak za kršenje prekida vatre dogovorenog uz posredovanje SAD-a u borbama oko planinske enklave Nagorno-Karabah, dovodeći u pitanje izglede najnovijeg međunarodnog pothvata da se okonča mjesec sukoba.

Treće primirje u nešto više od dvije sedmice stupilo je na snagu u 8 sati po lokalnom vremenu (0400 GMT). Za nekoliko minuta, azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su armenske snage granatirale sela u regijama Terter i Lachin.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha to je demantiralo i reklo da su azerbejdžanske snage pokrenule raketni napad na armenske vojne položaje na sjeveroistočnoj strani na liniji kontakta. Armensko ministarstvo odbrane saopćilo je da je azerbejdžanska strana prekršila prekid vatre oko 9.10 sati po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

Najnovije borbe u Nagorno-Karabahu, planinskom dijelu Azerbejdžana koji naseljavaju i kontroliraju etnički Armenci, izbile su 27. septembra i najžešće su na južnom Kavkazu od devedesetih. Dva prekida vatre s posredovanjem Rusije nisu se uspjela održati.

Svjetske sile žele spriječiti širi rat koji bi mogao uvući Tursku, koja je izrazila snažnu podršku Azerbajdžanu, i Rusiju koja ima odbrambeni pakt s Armenijom. Sukob je zaoštrio i odnose između Ankare i njenih saveznika u NATO-u, piše britanska novinska agencija.

Najnovije primirje dogovoreno je u nedjelju nakon odvojenih razgovora u Washingtonu američkog državnog sekretara Mikea Pompea i ministara vanjskih poslova Armenije i Azerbejdžana.

Nagorno-Karabah  je  objavio da je od 27. septembra ubijeno 974 armenskih  vojnika, a Azerbejdžan kaže da je ubijeno 65 azerbejdžanskih civila, ali nije objavio svoje vojne žrtve.

Izvor: FENA