Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Referendum u Hersonu o priključenju Rusiji otkazan uslijed ukrajinske ofanzive

Administrativna uprava koju je postavila Rusija u ukrajinskoj hersonskoj oblasti kazao je danas da su planovi o održavanju referenduma o priključenju Rusiji “odgođeni” zbog sigurnosne situacije, objavila je ruska državna agencija TASS, prenosi AP.

Kirill Stremousov, zamjenik načelnika vojno-civilne regionalne uprave koju je imenovala Rusija, također je rekao da je vitalni most Antonivskij, koji premošćuje rijeku Dnjipro u blizini grada Hersona, neprohodan za automobile nakon višesedmičnog granatiranja ukrajinskih snaga.

Dužnosnici koje je postavila Rusija ranije su naveli da će referendum o priključenju Rusiji biti održan u septembru u Hersonu, kao i u susjednoj zaporoškoj oblasti te u samoproglašenoj Donjeckoj i Luhanskoj Narodnoj Republici, kako bi ih se uskladilo sa lokalnim izborima u Rusiji.

Gotovo cijelu hersonsku oblast zauzele su ruske snage u martu ove godine, a grad Herson ostaje jedina ukrajinska regionalna prijestolnica koju je zauzela ruska vojska od početka invazije 24. veljače.

Posljednjih nekoliko sedmica ruska kontrola nad Hersonom, koji koriste za prebacivanje snaga s anektiranog Krima, čini se sve nesigurnijom.

Niz ubistava ruskih dužnosnika u regiji kulminirao je 30. augusta ubistvom Alekseja Kovaljeva, bivšeg zastupnika stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se pridružio ruskoj upravi u Hersonu.

Ukrajina je prošle sedmice objavila da je pokrenula kontraofanzivu s ciljem ponovnog preuzimanja regije.