Uvijek sigurne i provjerene informacije!

SAD obilježavaju 21. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra

Amerikanci se danas, 21 godinu nakon najsmrtonosnijeg terorističkog napada na tlu SAD-a, prisjećaju 11. septembra minutama šutnje, čitanjem imena žrtava, volonterskim radom te na druge načine odaju počast žrtvama napada.

Rođaci žrtava i uglednici okupit će se danas na mjestima gdje su se 11. septembra 2001. srušili oteti avioni – Svjetski trgovački centar u New Yorku, Pentagon i polje u Pennsylvaniji.

Ostale zajednice širom zemlje obilježavaju ovaj dan paljenjem svijeća, međuvjerskim službama i drugim komemoracijama, javlja AP.

Neki Amerikanci pridružuju se volonterskim projektima na dan koji je savezno priznat i kao Domoljubni dan i kao Nacionalni dan službe i sjećanja.

Odavanja počasti slijede nakon prošlogodišnjeg obilježavanja godišnjice, koja je došla nekoliko sedmica nakon završetka rata u Afganistanu koji su SAD pokrenule kao odgovor na terorističke napade.

Ovogodišnja godišnjica predstavlja i trenutak za razmišljanje o napadu koji je ubio gotovo 3000 ljudi, potaknuo američki “rat protiv terorizma” diljem svijeta i preoblikovao politiku nacionalne sigurnosti, navodi AP.