Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Svijet na američke izbore reagira zabrinutošću, nadom, ironijom

Zabrinutošću, nadom, ironijom reagirale su vlade diljem svijeta na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama gdje se demokratski kandidat Joe Biden čini sve bliže pobjedi nad republikancem Donaldom Trumpom, a ovaj to osporava.

Eksplozivna situacija

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je američke čelnike da “vjeruju” u “izborni proces.

Šef diplomatije države koja trenutačno predsjeda Evropskom unijom, Maas je ustvrdio da “treba strpljivo pričekati” završetak prebrojavanja glasova, prenosi Hina.

Nešto ranije ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer izrazila je zabrinutost zbog vrlo “eksplozivne situacije” u SAD-u gdje je Donald Trump proglasio pobjedu ne čekajući završetak obrade glasova. 

Ministrica Kramp-Karrenbauer je upozorila na “ustavnu krizu” i poručila “To je nešto što bi nas trebalo zabrinjavati”.

Novi transatlantski odnosi

Sjedinjene Američke Države i Europska unija izgradit će “nove transatlantske odnose koji će biti novo partnerstvo” nakon predsjedničkih izbora, bez obzira na rezultat, rekao je šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian.

“Izbor predsjednika je na Amerikancima. Zatim trebamo raditi s osobom koja je izabrana i novom američkom vladom, što god da se dogodilo”, rekao je Le Drian.

Nadam se Trumpovoj pobjedi

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro bio je vrlo direktan: “Znate koga ja podržavam, bio sam jasan”, rekao je svojim pristašama pred predsjedničkom palačom u Brasiliji. “Imam dobar odnos s Trumpom. Nadam se da će biti ponovno izabran”.

Jair Bolsonaro, koji je na dosad neviđen svrstao svoju zemlju uz Washington, ne krije golemo divljenje za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nema zabrinutosti

London je ustvrdio da će se veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država “osnažiti bez obzira na to ko pobijedi”, no izrazio je zabrinutost zbog izlaska SAD-a iz Pariškog sporazuma.

“Sjedinjene Američke Države naš su najbliskiji saveznik i uvjereni smo da će se naš odnos osnažiti, bez obzira ko pobijedi na izborima”, rekao je glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Populistički saveznik Donalda Trumpa, premijer Johnson je ipak odbio komentirati preuranjeno proglašenje pobjede Trumpa i njegovih republikanaca.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab istaknuo je da su “odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva dobri” te ustvrdio da “nije zabrinut”.

Čestitke Trumpu

Slovenski premijer Janez Janša čestitao je Donaldu Trumpu na reizboru ne pričekavši prebrojavanje glasova.

“Već je jasno da su Amerikanci Donalda Trumpa izabrali za još jedan četverogodišnji mandat. Što bude više odugovlačenja i negacije činjenica od centralnih medija, to veći će biti trijumf za predsjednika Trumpa”, naveo je Janša, čelnik protumigrantske stranke SDS.

Janša i njegov mađarski saveznik Viktor Orban evropski su čelnici koji su podržali kandidaturu Donalda Trumpa.

Kakav spektakl

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamnei, ismijao je u četvrtak “spektakl” kakav su svijetu priredili američki predsjednički izbori.

“Kakav spektakl! Jedan kaže da je riječ o najvećoj krađi u historiji Sjedinjenih Američkih Država. I ko to samo kaže? Predsjednik koji je trenutačno na dužnosti”, napisao je noću na četvrtak na svome Twitteru Khamnei.

“Njegov protukandidat (Joe Biden) kaže da Trump planira prevariti na izborima. Eto što su  #Američki izbori i demokratija u Sjedinjenim Američkim Državama”, dodao je vjerski vođa Islamske Republike Iran koja je više od 40 godina neprijatelj SAD-a.