Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Trumpov štab podnio žalbe u Pennsylvaniji, Michiganu i Georgiji

Izborni štab predsjednika SAD-a Donalda Trumpa podnio je žalbe  postavljajući temelje za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za demokratom Joeom Bidenom u lovu na 270 glasova elektora potrebnih za pobjedu u Bijeloj kući.

Nove žalbe, koje se pridružuju postojećim republikanskim tužbama u Pennsylvaniji i Nevadi, zahtijevaju bolji pristup posmatrača štaba lokacijama na kojima se glasački listići obrađuju i broje, i izražavaju zabrinutost zbog glasanja u odsustvu, saopćeno je iz štaba, prenos AP.

Agencija AP  je u srijedu prenijela vesti o pobjedi demokrate Joea Bidena u Michiganu.

Trumpov štab također pokušava da intervenira u slučaju Pennsylvanije na Vrhovnom sudu koji se bavi pitanjem da li glasački listići dobijeni do tri dana nakon izbora mogu da se broje, rekao je zamjenik menadžera kampanje Justin Clarke.

Republikanci su također najavili da će tražiti ponovno brojanje u Wisconsinu, državi u kojoj je AP također u srijedu proglasio Bidena za pobjednika.

Menadžer kampanje Bill Stepien naveo je “nepravilnosti u nekoliko okruga u Wisconsinu”, ne navodeći detalje.

Biden je u srijedu izjavio da prebrojavanje treba da se nastavi u svim državama, dodajući: “Niko nam neće oduzeti našu demokratiju, ni sada, ni nikada”.

Izborni zvaničnici nastavili su da broje glasove širom zemlje, što je normalan proces narednog dana nakon glasanja, piše AP.

Za razliku od prethodnih godina, države su se borile sa lavinom glasačkih listića zbog strahovanja od ličnog glasanja tokom pandemije.

Najmanje 103 miliona ljudi glasalo je prerano, bilo poštom ili lično, što predstavlja 74 posto od ukupnog broja glasova na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Trumpov štab naveo je da poziva na privremeno zaustavljanje brojanja u Michiganu i Pennsylvaniji sve dok se ne pruži “smislen” pristup na brojnim lokacijama i ne dozvoli pregled glasačkih listića koji su već otvoreni i obrađeni.