Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U samoubilačkom bombaškom napadu pred ruskom ambasadom u Kabulu troje ubijenih

U samoubilačkom bombaškom napadu pred ruskom ambasadom u afganistanskoj prijestolnici Kabulu u ponedjeljak ubijeno je dvoje članova ambasade i najmanje jedan afganistanski civil, u rijetkom napadu na stranu diplomatsku misiju u Afganistanu.

Eksplozija je odjeknula kod ulaza u konzularni odjel ambasade, gdje Afganistanci čekaju na vijesti o njihovim vizama, sudeći po ruskom ministarstvu vanjskih poslova i državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti. Ruski diplomat se pojavio iz zgrade kako bi objavio imena kandidata za vize kada se eksplozija desila, javila je novinska agencija.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za eksploziju, posljednju u nizu bombaških i drugih napada otkako su talibani ponovo peuzeli vlast prije godinu dana, svrgavajući vladu koja je uživala zapadnu podršku i privodeći kraju svoju 20-godišnju pobunu.

Izgleda, ipak, da je današnji bombaški napad prvi koji je imao za cilj stranu diplomatsku misiju u Kabulu od talibanskog preuzimanja vlasti. Kampanja napada uglavnom je imala za cilj talibanske položaje ili džamije manjinskih grupa, posebno šiita. Za napade se uglavnom krivi ogranak Islamske države u Afganistanu, koji se protivi talibanima i gaji žestoku mržnju prema šiitima, koje smatra hereticima, prenosi AP.

Izvor: FENA