Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Ovom vježbom zategnut ćete cijelo tijelo, a možete je raditi kod kuće

Trbušnjaci možda jesu najpopularnija vježba za trbušne mišiće, ali ipak nisu baš najučinkovitiji način za izgradnju mišića i jačanje tijela. Umjesto njih, treneri preporučuju izvođenje planka – izometričke vježbe koja djeluje na apsolutno sve mišiće trupa.

Plank je vježba koju zahvaljujući njenoj jednostavnosti možete izvoditi bilo gdje, a za nju vam nije potrebna nikakva oprema. Poboljšava stabilnost, održava mobilnost, jača mišiće te doslovno oblikuje cijelo tijelo.

Koncept ove vježbe je sljedeći. Započnite vježbu u standardnoj poziciji daske, odnosno zamislite kao da radite sklek. Oslonite se na podlaktice, ispružite noge i podignite se na nožne prste. Gornji dio tijela mora predstavljati ravnu liniju pa pokušajte paziti na to da vam vrat i kralježnica budu u neutralnoj poziciji. Zatim napnite sve mišiće i kontrolišite izdržaj.

Iako na prvu plank može izgledati kao sasvim jednostavna vježba, već nakon 20-ak sekundi u ovom položaju shvatit ćete da ste se itekako prevarili ako ste mislili da se nećete oznojiti. Trener Doug Skalar tvrdi da bi vježba planka trebala trajati barem 60 sekundi da bi se vidjeli prvi rezultati. Ipak, naglašava da je bolje početi polako kako ne biste opteretili mišiće i ‘zaradili’ ozljedu. Ako izdržite u plank pozi tek desetak sekundi, ne očajavajte jer je i to solidna tjelovježba, pogotovo ako isto ponovite nekoliko puta.

Izvor: Index.hr