Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Japanski premijer najavio dodatne poticajne mjere za ekonomiju

TOKIO, 13. oktobra (FENA) - Japanski premijer Yoshihide Suga naredit će svojoj vladi da osmisli dodatne ekonomske poticajne mjere koje bi trebalo implementirati već u novembru, izvijestile su u utorak novine Nikkei.

Potez bi signalizirao vladinu spremnost da angažira veću podršku za ublažavanje posljedica od utjecaja pandemije COVID-19 koja je prouzrokovala značajne smetnje potrošačima i preduzećima u zemlji.

Ekonomske mjere mogle bi se fokusirati na podršku turizmu i restoranskoj industriji, koji su pretrpjeli pad potrošnje, javio je Reuters.

Vlada bi također mogla razmotriti proširenje inicijative “Idi na putovanje” za subvencionirani domaći turizam u sklopu poticaja, dodao je Nikkei.

Japan je već implementirao kombinovani fiskalni stimulans u iznosu od 2,2 biliona dolara kao odgovor na zdravstvenu krizu, uključujući gotovinske isplate domaćinstvima i zajmove malim preduzećima koji su dijelom finansirani iz dva dodatna budžeta.

Vlada bi krajem decembra mogla donijeti nacrt trećeg dodatnog budžeta za finansiranje očekivanih mjera, istovremeno s izradom nacrta godišnjeg budžeta za sljedeću fiskalnu godinu.