Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Japanski premijer najavio dodatne poticajne mjere za ekonomiju

TOKIO, 13. oktobra (FENA) - Japanski premijer Yoshihide Suga naredit će svojoj vladi da osmisli dodatne ekonomske poticajne mjere koje bi trebalo implementirati već u novembru, izvijestile su u utorak novine Nikkei.

Potez bi signalizirao vladinu spremnost da angažira veću podršku za ublažavanje posljedica od utjecaja pandemije COVID-19 koja je prouzrokovala značajne smetnje potrošačima i preduzećima u zemlji.

Ekonomske mjere mogle bi se fokusirati na podršku turizmu i restoranskoj industriji, koji su pretrpjeli pad potrošnje, javio je Reuters.

Vlada bi također mogla razmotriti proširenje inicijative “Idi na putovanje” za subvencionirani domaći turizam u sklopu poticaja, dodao je Nikkei.

Japan je već implementirao kombinovani fiskalni stimulans u iznosu od 2,2 biliona dolara kao odgovor na zdravstvenu krizu, uključujući gotovinske isplate domaćinstvima i zajmove malim preduzećima koji su dijelom finansirani iz dva dodatna budžeta.

Vlada bi krajem decembra mogla donijeti nacrt trećeg dodatnog budžeta za finansiranje očekivanih mjera, istovremeno s izradom nacrta godišnjeg budžeta za sljedeću fiskalnu godinu.