Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Više od 80 bh. izlagača na sajmu organske i poljoprivredne proizvodnje u Zenici

Trodnevni, jubilarni 10. sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva “OPENS – Zenica 2022”, počeo je danas na Trgu Alije Izetbegovića u tom gradu, gdje se okupilo više od 80 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg sajma su Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona.

-Zahvalni smo svim izlagačima, koji su ove godine uzeli učešće te izložili svoje proizvode koji su našim građanima potrebni za pripremu zimnice. Na izvoru imaju sve proizvode koji im trebaju, a koji su uz to i veoma kvalitetni. Naša krilatica za ovogodišnji sajam je ‘Naša proizvodnja, naša sigurnost’ – istakao je predsjednik Kantonalnog udruženja poljoprivrednika ZDK-a Emir Tutmić.

Među izlagačima su i proizvođači smokve i prerađevina iz Stoca, zatim proizvođači suhomesnatih proizvoda, mliječnih prerađevina, voća i povrća, a po tradiciji je najviše proizvođača meda i drugih pčelinjih produkata.

-Niz godina posjećujemo ovaj, ali i druge sajmove u našoj zemlji. Petnaest se godina bavimo pčelarstvom, a naše pčele vozimo na razne vrste ispaša u BiH. Na štandu ovog puta imamo šumski, planinski, kesten, livada i bagremov med te ostale proizvode. Ove su godine cijene malo više pa su, naprimjer, velike tegle meda 20 i 25 KM – ističe pčelar iz Kotorskog kod Doboja Almir Mrkonjić.

Sajam su podržali i Grad Zenica te Udruženje “Zlatne kapi” iz Jelaha kod Tešnja, a bit će zatvoren u nedjelju, 23. oktobra.