Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Evo što se događa s vašim tijelom ako ne jedete poslije treninga

Kad govorimo o prehrani kao važnom segmentu fitnessa, često nailazimo na savjet da nikada ne preskočimo obrok poslije treninga. S tim se slaže i Amy Marturana Winderl, osobna trenerica i blogerica, koja je ukratko objasnila što se događa našem tijelu ako poslije treninga ništa ne pojedemo.

”Ako vam preskakanje jela nakon vježbanja postane navika, mogli biste kompromitirati svoje fitness ciljeve, a također biste se mogli osjećati loše. Neki ljudi osjećaju umor, drugi doživljavaju nesvjesticu zbog naglog pada šećera u krvi”, objašnjava osobna trenerica.

Može doći do ozljeda i smanjenja mišićne mase


S njom se slaže i Jennifer Beck, specijalistica sportske medicine, koja upozorava da preskakanje obroka može imati štetne posljedice na vaše mišiće. Naime, obrok nakon treninga potreban je za oporavak mišića, ali i izgradnju mišićne mase.

“Često preskakanje obroka nakon tjelovježbe doprinosi ozljedama. Zbog nedovoljnog unosa hranjivih tvari u organizam ne može doći do izgradnje mišića i svega onoga što je vašem tijelu potrebno. Pomoću hrane vaše tijelo nakon treninga gradi mišiće, a ako ne jedete, izlažete ih riziku od oštećenja prilikom idućeg vježbanja”, naglašava Beck.

Dovoljan unos vode važan faktor


Osim hrane, nutricionisti i treneri posebno naglašavaju važnost hidratacije nakon vježbanja. Naime, vježbanje potiče znojenje, a zahvaljujući njemu tijelo izbacuje štetne supstance. Ovaj proces neće biti moguć ako u tijelu nema dovoljno tekućine, a upravo je unos vode važan u tom procesu.

Izvor: Index.hr