Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Kako se nositi s grčenjem mišića tokom joge?

Joga je fizička aktivnost koja ima brojne zdravstvene koristi za ljudsko tijelo. Ako praktikujete ovu aktivnost i često imate grčeve u nogama tokom vježbanja, ne brinite, niste jedini. Ovo je čest problem brojnih ljubitelja joge. 

Grčevi u nogama mogu biti neugodni, stoga je važno da naučite kako da ih zaustavite.

Grč je iznenadna i nehotična kontrakcija mišića. Grč možete osjetiti tokom obavljanja položaja koji istežu mišiće stopala na načine na koje vaše tijelo nije naviklo. Čak i ako često radite jogu, vrijeme koje provodite s podmetnutom nogom prilično je malo, tako da grčevi i dalje mogu utjecati na čak i najposvećenije ljubitelje joge, a čini se da su posebno pogođeni ljudi s ravnim stopalima.

Dehidracija je čest faktor koji doprinosi grčevima mišića. Ako se prije i tokom sesije joge niste pravilno hidratizirali, možete razviti grčeve u mišićima zbog neravnoteže tjelesnih soli. Ovo uključuje natrij, kalcij i magnezij. Ako pijete previše vode, možete razrijediti ove soli. Dakle, umjerenost u konzumaciji je ključna. Najbolji savjet kojeg se možete držati je da pijete vodu kad god osjetite žeđ.

Prevencija

Prije same joga sesije ključno je da obavite određene aktivnosti kako biste izbjegli grčenje mišića:

  • Hidratacija – Sat vremena prije sata joge popijte veliku čašu vode. Nakon toga i tokom aktivnosti pijte kad god osjetite potrebu. Neka vam pri ruci bude boca vode kako biste se napili kad god osjetite žeđ.
  • Pravilna ishrana – Ako jedete sat vremena prije joge, možete uravnotežiti elektrolite u tijelu i tako izbjeći grčenje mišića. U obrok uvrstite hranu bogatu kalijem, poput banana,
  • Istegnite stopala – Možda ćete prije joga sesije htjeti uključiti nekoliko minuta za istezanje stopala. Ovako će vaša stopala biti spremna za sve što će vam joga sesija donijeti. Dok ležite na stopalima, okrenite gležnjeve u oba smjera. Zatim pomičite stopala naprijed i nazad. Ova dodatna aktivnost je odlična navika prije joga sesije.
  • Rekviziti – Koristite mali jastuk ili smotani peškir ispod gležnjeva dok radite pozicije u kojima naslanjate vrhove stopala na pod. Ovo će spriječiti da vam stopalo bude u nezgodnom položaju koji može uzrokovati grč.

Kao i kod bilo koje boli ili bolnosti koja se pojavljuje na satu joge, pripazite na učestalost i ozbiljnost grčeva. Ako isprobate gornje prijedloge, a ništa ne pomogne ili se grčevi pogoršaju, vrijeme je da razgovarate s doktorom. Rijetko grčevi mogu biti simptom stanja koje treba liječiti, ali doktor vam može dati određene lijekove ili savjete koji vam mogu biti korisni.