Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Turbulencije u avionu će vjerovatno postati puno gore. Hoće li letenje biti opasno?

Većina nas je tokom letenja avionom iskusila neki oblik turbulencije. One blaže su nekima već uobičajena stvar te ih više ni ne primijete, dok drugima ni najmanje propadanje aviona ne predstavlja ugodan doživljaj.

No, ozbiljne turbulencije mogu uznemiriti i najiskusnijeg letača te pretvoriti pet minuta u čitavu vječnost. One obično uzrokuju samo neugodno iskustvo leta, ali u najgorim slučajevima mogu prouzrokovati štetu i ozljede.

Naime, turbulencije su u avionsklim nesrećama bez smrtnog ishoda vodeći uzročnik ozljeda stjuardesa i putnika, prema američkoj Saveznoj upravi za zrakoplovstvo. Također su jedan od najčešćih tipova avionskih nesreća. Turbulencije koštaju američke zrakoplovne kompanije, zbog ozljeda, kašnjenja i štete, do 500 miliona dolara godišnje, piše CNN.

Razne jačine turbulencije

Turbulencija je zapravo posljedica nestabilnog strujanja zraka, zbog čega dolazi do privremenog “propadanja” aviona. U atmosferi je takvo strujanje uvijek turbulentno: vjetar puše gotovo redovno na mahove i smjer mu se neprestano mijenja. Rezultat turbulentnog gibanja zraka je međusobno djelovanje zračnih slojeva različitih brzina: brži sloj utiče na sporiji i obrnuto.

“Postoji ljestvica za mjerenje jačine turbulencije”, rekao je stručnjak za atmosferske znanosti Paul Williams sa Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji.

“Imamo lagane turbulencije, kada se i dalje može posluživati hrana i moguće je kretanje u kabini za putnike. Kod one umjerene zatežu se sigurnosni pojasevi, miče se sve što nije pričvršćeno, a stjuardi i stjuardese obično dobivaju upute da zauzmu svoja sjedišta”, objasnio je Williams.

“Najgora je jaka turbulencija. Jača je od gravitacije pa vas može prikovati za vaše sjedalo i, ako niste vezani sigurnosnim pojasom, bacat će vas po kabini. Ona zna prouzrokovati ozbiljne ozljede, poput loma kostiju”, dodao je.

Ozbiljne turbulencije bi se mogle i utrostručiti

Svake godine u SAD-u oko 65.000 zrakoplova zabilježi umjerene turbulencije, a oko 5500 ih se susreće s onim ozbiljnim. Međutim, te brojke će izgleda rasti jer stručnjaci smatraju da klimatske promjene mijenjaju zračne turbulencije.

“Proveli smo neke računske simulacije i otkrili da bi se ozbiljne turbulencije mogle udvostručiti ili utrostručiti u nadolazećim desetljećima”, rekao je Williams.

Njegovi nalazi posebno upozoravaju na takozvanu “turbulenciju u čistom zraku” koju se ne može povezati s vizuelnim tragovima kao što su oluje ili oblaci. Za razliku od obične turbulencije, do nje dolazi iznenada i teško ju je izbjeći.

Simulacije predviđaju da će pojava turbulencije u čistom zraku između 2050. i 2080. značajno porasti diljem svijeta, posebno duž najprometnijih ruta, i to će najviše porasti broj najozbiljnijih turbulencija.

Istraživanje: Povećava se smicanje vjetra

Ove simulacije se slažu s rezultatima istraživanja provedenog 2019. godine, u kojem je sudjelovao i Williams.

Naveli su da uočene promjene mogu značajno uticati na zrakoplovstvo jer tim područjem u prosjeku prođe oko 3000 letova dnevno i da su one uzrokovane klimatskim promjenama.

Naime, što je veći temperaturni kontrast između ekvatora i pola, to će od zapada prema istoku preko sjevernog Atlantika puhati jača mlazna struja, usmjeravajući i pojačavajući olujne sustave. Istraživanje je pokazalo da na većim nadmorskim visinama, uključujući niži dio stratosfere iznad pola, dolazi do pada temperatura zbog klimatskih promjena.

S druge strane, gornja troposfera iznad ekvatora ima sve veće prosječne temperature. To znači da se na tim visinama povećava temperaturni kontrast. Niže u troposferi događa se suprotno – temperaturne promjene slabe temperaturni gradijent i očekuje se da će usporiti mlazno strujanje.

“Ako mlazna struja usporava u nižim slojevima atmosfere, ali ostaje nepromijenjena u gornjim, tada se smicanje u gornjim slojevima atmosfere mora povećati”, rekao Williams, a prenosi Science Alert.

Hoće li letenje postati opasnije?

No, to ne znači da će letenje biti manje sigurno.

“Avioni se neće početi odjednom rušiti jer su napravljeni prema vrlo detaljnim specifikacijama i mogu izdržati najgore turbulencije”, rekao je Williams.

“Međutim, povećat će se prosječno trajanje turbulencije. Tipično na transatlantskom letu možete očekivati ​​10 minuta turbulencije. Mislim da bi se za nekoliko desetljeća to moglo povećati na 20 minuta ili pola sata. Puno će se češće uključivati znak za vezanje sigurnosnog pojasa”, dodao je.

Međutim, tako nešto si ne može priuštiti osoblje aviona. Stjuardi i stjuardese su ti koji zadobiju otprilike 80% svih ozljeda uzrokovanih turbulencijama.

“Za nas je najvjerovatnije da ćemo se ozlijediti jer radimo. Guramo teška kolica čak i kada postoji neka vrsta upozorenja”, rekla je stjuardesa Sara Nelson.

“Neke stjuardese su tokom turbulencija odletjele i zabile se u strop aviona pa natrag na pod, pri čemu su slomile udove. Neke su izgubile nožne prste ili zadobile ozljede zbog kojih nisu mogle raditi godinama”, dodala je.

Izvor: Index.hr