Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Zašto su čučnjevi korisni?

Čučanj je složena vježba za cijelo tijelo koja djeluje prvenstveno na mišiće bedara, kukova i zadnjice, tetive, kao i na jačanju kostiju, ligamenata i umetanje tetiva u donji dio tijela. 

Odlična stvar kod čučnjeva je u tome što oni nisu samo vježba, već mogu biti temelj vaše ukupne snage. Oni su temeljni za vašu sposobnost dobrog funkcionisanja u svakodnevnom životu. Ipak, ne treba zanemariti ni ispravnu formu prilikom izvođenja ove vježbe. Važno je da slušate svoje tijelo, te da prestanete s vježbom ako osjećate bol. Body.ba vam u nastavku objašnjava kako čučnjevi pomažu vašem tijelu:

Grade mišiće cijelog tijela

Čučnjevi vam mogu pomoći da poboljšate snagu gornjeg i donjeg dijela tijela. Očito je da čučnjevi pomažu u izgradnji mišića nogu, ali stvaraju i anaboličko okruženje koje promoviše izgradnju mišića u čitavom tijelu. Zapravo, kada se pravilno izvode, čučnjevi su toliko intenzivni da u vašem tijelu pokreću oslobađanje testosterona i hormona rasta, koji su vitalni za rast mišića, a pomoći će i poboljšanju mišićne mase kada trenirate i druga područja tijela, osim nogu.

Funkcionalna vježba koja olakšava aktivnosti u stvarnom životu

Čučnjevi su jedna od najboljih funkcionalnih vježbi. Kada izvodite čučnjeve, gradite mišiće i pomažete im da rade efikasnije. Ovo vam pomaže da povećate i pokretljivost i ravnotežu, što je izuzetno korisno u vašem svakodnevnom životu.

Sagorijevanje masti

Jedan od najefikasnijih načina sagorijevanje više kalorija je zapravo izgradnja više mišića. Za svaki kilogram dodatnih mišića koji dobijete, vaše će tijelo sagorjeti dodatnih 50-70 kalorija dnevno. Čučnjevi pomažu vašem tijelu u izgradnji mišića, što vam pomaže i u sagorijevanju masti.

Bolja ravnoteža i pokretljivost

Snažne noge su presudne za mobilnost kako starite, a čučnjevi su fenomenalan način za povećanje snage nogu. Oni također jačaju vaš core, stabilizuju mišiće, te tako pomažu da održite ravnotežu.

Povećajte fleksibilnost

Izvođenje čučnjeva pomaže u povećanju fleksibilnosti zglobova. Gležnjevi, koljena, bokovi i donji dio leđa jačaju dok radite čučanj. Obavezno se pobrinite da održavate ispravnu formu kako biste izbjegli ozljede.

Spriječite ozljede

Većina sportskih ozljeda nastaje zbog slabih mišića, ligamenata i vezivnog tkiva. Izvođenje čučnjeva vam može pomoći da ojačate oslabljene ligamente, mišiće i vezivno tkivo, što smanjuje rizik od sportskih povreda.

Pomažu vam u detoksikaciji

Čučnjevi poboljšavaju pumpanje tjelesnih tekućina, pomažući u uklanjanju otpada i prenošenju hranjivih tvari po cijelom tijelu.