Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Zašto su čučnjevi korisni?

Čučanj je složena vježba za cijelo tijelo koja djeluje prvenstveno na mišiće bedara, kukova i zadnjice, tetive, kao i na jačanju kostiju, ligamenata i umetanje tetiva u donji dio tijela. 

Odlična stvar kod čučnjeva je u tome što oni nisu samo vježba, već mogu biti temelj vaše ukupne snage. Oni su temeljni za vašu sposobnost dobrog funkcionisanja u svakodnevnom životu. Ipak, ne treba zanemariti ni ispravnu formu prilikom izvođenja ove vježbe. Važno je da slušate svoje tijelo, te da prestanete s vježbom ako osjećate bol. Body.ba vam u nastavku objašnjava kako čučnjevi pomažu vašem tijelu:

Grade mišiće cijelog tijela

Čučnjevi vam mogu pomoći da poboljšate snagu gornjeg i donjeg dijela tijela. Očito je da čučnjevi pomažu u izgradnji mišića nogu, ali stvaraju i anaboličko okruženje koje promoviše izgradnju mišića u čitavom tijelu. Zapravo, kada se pravilno izvode, čučnjevi su toliko intenzivni da u vašem tijelu pokreću oslobađanje testosterona i hormona rasta, koji su vitalni za rast mišića, a pomoći će i poboljšanju mišićne mase kada trenirate i druga područja tijela, osim nogu.

Funkcionalna vježba koja olakšava aktivnosti u stvarnom životu

Čučnjevi su jedna od najboljih funkcionalnih vježbi. Kada izvodite čučnjeve, gradite mišiće i pomažete im da rade efikasnije. Ovo vam pomaže da povećate i pokretljivost i ravnotežu, što je izuzetno korisno u vašem svakodnevnom životu.

Sagorijevanje masti

Jedan od najefikasnijih načina sagorijevanje više kalorija je zapravo izgradnja više mišića. Za svaki kilogram dodatnih mišića koji dobijete, vaše će tijelo sagorjeti dodatnih 50-70 kalorija dnevno. Čučnjevi pomažu vašem tijelu u izgradnji mišića, što vam pomaže i u sagorijevanju masti.

Bolja ravnoteža i pokretljivost

Snažne noge su presudne za mobilnost kako starite, a čučnjevi su fenomenalan način za povećanje snage nogu. Oni također jačaju vaš core, stabilizuju mišiće, te tako pomažu da održite ravnotežu.

Povećajte fleksibilnost

Izvođenje čučnjeva pomaže u povećanju fleksibilnosti zglobova. Gležnjevi, koljena, bokovi i donji dio leđa jačaju dok radite čučanj. Obavezno se pobrinite da održavate ispravnu formu kako biste izbjegli ozljede.

Spriječite ozljede

Većina sportskih ozljeda nastaje zbog slabih mišića, ligamenata i vezivnog tkiva. Izvođenje čučnjeva vam može pomoći da ojačate oslabljene ligamente, mišiće i vezivno tkivo, što smanjuje rizik od sportskih povreda.

Pomažu vam u detoksikaciji

Čučnjevi poboljšavaju pumpanje tjelesnih tekućina, pomažući u uklanjanju otpada i prenošenju hranjivih tvari po cijelom tijelu.