Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Kardiolozi upozoravaju: Ove namirnice izbjegavajte jer mogu izazvati srčani udar

Kako bi naše srce što duže ostalo zdravo, jedna od najvažnijih stvari je paziti na prehranu i voditi računa o stilu života. Najbitnije, savjetuju kardiolozi, potrebno je iz svakodnevne prehrane izbaciti sve što može štetno djelovati na zdravlje našeg srca.

Kako donosi Prevention, stručnjaci upozoravaju na takozvane ”opasne” namirnice koje mogu ozbiljno oštetiti zdravlje vašeg srca i krvnih žila, ako se jedu u prevelikim količinama. Naravno, svaka hrana u umjerenim količinama može biti dio zdrave i uravnotežene prehrane. A s kojim točno namirnicama ne treba pretjerivati prenosimo u nastavku

Pomfrit


Na 100 grama prženog krompira dolazi čak osam grama trans masti koje nisu tvar prirodnog porijekla, već proizvod koji nastaje višestrukim zagrijavanjem biljnih ulja. Trans masti povećavaju holesterol u krvi i tako povećavaju rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema, između ostaloga i infarkta.

Crveno i prerađeno meso


Odresci i mljeveno meso jedne su od onih namirnica koje negativno utječu na zdravlje srca. Naime, bakterije iz probavnog sustava apsorbiraju aminokiseline iz crvenog mesa što pokreće čitav lanac reakcija koje na kraju povisuju razinu holesterola i rizik od srčanih bolesti.

Pržena hrana


Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. Istraživanja tako pokazuju da se u Kini, gdje se meso obično peče ili kuha, srčana oboljenja rjeđe javljaju nego u zemljama gdje se češće konzumira pržena hrana.

Pizza


Jedan komad pizze sadrži 10 grama masti, od kojih su 4.4 grama zasićene masnoće. Ako se ne možete u potpunosti odreći ove nezdrave hrane, ograničite se barem na samo jedan komad sedmično.

Bijeli hljeb


Redovno konzumiranje hrane bogate ugljikohidratima poput bijelog hljeba povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže razinu šećera u krvi pa na osnovu toga naučnicii sumnjaju da je ovo jedan od čestih prvih faktora koji dovode do srčanog udara.

Kukuruzne pahuljice


Omiljeni doručak većine ljudi također smeta zdravlju našeg srca. Naime, stručnjaci objašnjavaju da su u pitanju brzi ugljikohidrati prepuni šećera koji čine da inzulin u tijelu podivlja te tako ozbiljno ugrožava zdravlje srca i krvnih žila.

Sol


Ponekad nam se čini kao da sol ne možemo izbjeći jer se nalazi u gotovo svakom jelu. No, višak soli u tijelu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih žila, a kardiolozi preporučuju da čovjek dnevno ne bi smio pojesti više od pet grama soli.

Instant supe


Kao i većina drugih prerađenih proizvoda, instant supe sadrže velike količine soli što povećava rizik od srčanih bolesti i infarkta, otkrivaju stručnjaci. Osobe koje jedu instant juhe nekoliko puta sedmično imaju gotovo dvostruko veći rizik od kardiometaboličkog sindroma koji povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Energetska pića


100 mililitara energetskog pića sadrži 30 miligrama kofeina. Ako popijete 300 mililitara što je standardna količina, unijet ćete 90 miligrama kofeina, a to je otprilike kao da ste popili četiri espresso kafe. Ovolika doza kofeina može izazvati tahikardiju, a pritom se ove vrste napitaka nikako ne preporučuju ljudima koji već imaju bilo kakav problem sa srcem.

Izvor: Index.hr