Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Najbolji način za uklanjanje voska i pesticida s agruma koji nisu iz ekološkog uzgoja

Skoro 60 posto limuna u Hrvatsku dolazi iz uvoza, a najviše se uvozi iz Maroka, Italije i Španjolske. Uzgajivači diljem svijeta tretiraju limun i druge agrume pesticidima iz razumljivih razloga pa većina citrusa ima određenu razinu ostataka pesticida na kori.

Nedavna studija, koja je kao uzorke koristila limune s raznih lokacija u Europi, otkrila je ostatke pesticida na 95% uzoraka kore. Drugo istraživanje, koje je testiralo citrusno voće sa Sicilije, također je pokazalo kako 95% uzoraka sadrži ostatke pesticida.

Pesticidi


Važno je napomenuti da samo zato što je otkriven ostatak pesticida na voću ili povrću, to ne znači da ono nije sigurno za jelo. Ostaci pesticida u hrani koju jedemo visoko su regulirani i provodi se stalni nadzor proizvoda na tržištu, od kontrole na graničnom prijelazu koji obavlja sanitarna inspekcija do kontrole robe koja se već nalazi u trgovinama.

Koja razina ostataka pesticida na voću i povrću je doista sigurna, svakako je sporna tema, ali vjerujemo da bi većina ljudi ipak najrađe birala proizvode koji uopće ne sadrže industrijske pesticide i fungicide.

Vosak


Uz pesticide, za premazivanje agruma koriste se i razne vrste voskova koji štite plodove tokom prevoza, usporavaju gubitak vlage, produžuju vijek plodova i voću daju sjaj. Neki se temelje na polietilenu, vrsti plastike, a neki na šelaku (prirodnoj smoli koju proizvode štitne uši) ili pčelinjem vosku. Vosak vam možda neće smetati ako koristite samo sok, a voće zaštićeno voskom će trajati duže, ali ako želite naribati ili oguliti koricu, voće koje ne sadrži vosak je najbolji izbor.

Pranje voća i povrća


Zdravstveni stručnjaci preporučuju pranje svog voća i povrća, pa čak i onog s debelom korom, poput dinje i lubenice jer nož tokom rezanja može prenijeti prljavštinu, bakterije i pesticide koji se nalaze na površini direktno na voće. Iako britanski Nacionalni informacijski centar za pesticide navodi da nijedna metoda pranja nije 100% učinkovita za uklanjanje svih ostataka pesticida, kažu da će pranje hladnom vodom ukloniti oko 75 do 80 posto ostataka pesticida s voća i povrća.

Mješavina sirćeta i vode


Prema američkom Centru za znanost i okoliš (CSE, SAD), pranje voća u vodenoj otopini koja sadrži 2 posto soli ili mješavini vode i sirćeta eliminirat će većinu ostataka kontaktnih pesticida, koji se općenito pojavljuju na površini povrća i voća.

U odgovarajućoj zdjeli pomiješajte 30 ml sirćeta s 250 ml vode i dobro promiješajte. Potopite limun u vodu i ostavite ga da se namače najmanje 15 minuta, a zatim pod mlazom hladne vode lagano izribajte koru limuna četkom. Izbjegavajte korištenje četki ili spužvi koje ste prethodno koristili za pranje s deterdžentom. Svaki limun je potrebno samo kratko izribati, a na ovaj način ćete ukloniti većinu pesticida, nečistoća i voska.

Čitajte deklaracije


Ako pažljivo čitate deklaracije proizvoda u trgovinama, naići ćete na agrume kojima na deklaraciji stoji natpis “kora nije jestiva”. Koru agruma koji nose ovakvu deklaraciju ne bi trebalo koristiti čak ni nakon što ste ih dobro oprali.

Izvor.Index.hr