Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Nakon bolova u stomaku koji su trajali tri dana, muškarac je preminuo, i to zbog namirnice koju svi volimo da jedemo.

Analiza slučaja objavljena u “International Journal of Surgery Case Reports” navodi da je 61-godišnji muškarac umro nakon što mu se riblja kost veličine centimetra zaglavila u tankom crijevu. Izazvala je infekciju, a muškarac se zbog nepodnošljivih bolova u stomaku, povraćanja i zatvora obratio lekarima.

Sve se dogodilo na sjeveru Šri Lanke. Kada je stigao u bolnicu, muškarac je imao temperaturu, a njegovi vitalni znakovi upućivali su na infekciju u abdomenu, napisali su hirurzi i anesteziolozi u izvještaju.

Ubrzo je smješten na intenzivnu njegu, gdje je liječen antibioticima i infuzijom, a poslije toga, ljekari su pronašli riblju kost dugačku centimetar. Muškarac je odmah poslat na operaciju, kada su doktori ustanovili da je kost probila crijevo, što je dalje uzrokovalo infekciju.

Autori studije slučaja navode da je riječ o neobičnoj situaciji, jer većina stranih tijela poput ribljih kostiju i čačkalica, prolaze kroz probavni trakt bez ikakvih komplikacija. Prema izveštaju, strana tijela obično zaglave u prirodnim uglovima probavnog trakta, ali samo oko jedan odsto njih oštećuje tanko crijevo, dok jedan odsto treba hirurški ukloniti.

U slučaju 61-godišnjeg muškarca, ljekari su uklonili oko 10 centimetara crijeva, ali pacijent se nije oporavljao. Poslije osam sati, muškarac je doživio srčani udar i preminuo.

Nije rijedak slučaj da se za lekarsku pomoć obrate pacijenti koji su jeli ribu. Prema mnogobrojnim izvještajima, uglavnom se dogodi da progutaju kost i da im se ista zaglavi u grlu ili jednjaku. Zbog osjećaja neprijatnosti koji zaglavljena riblja kost može izazvati, kao i zbog straha, često pokušavaju da protjeraju strano tijelo jedući hleb, ali u tome ne uspijevaju.

Na taj način može se prouzrokovati veća šteta nego korist, pa je u ovom slučaju najbolje da se odmah obratite ljekaru.

Izvor: Pink.rs