Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Ovo su simptomi fibromialgije koje je osjećala Lady Gaga

Kada je Lady Gaga 2017. objavila da boluje od fibromialgije, počela se podizati svijest o stanju koje je često pogrešno shvaćeno. Pacijenti s fibromialgijom vrlo često idu od liječnika do liječnika u potrazi za dijagnozom.

Naime, fibromialgija je bolest koja se zapravo jako teško dijagnosticira, jer su joj simptomi brojni – prate je jaki bolovi u mišićima, tkivu, kostima i koži. Katkad je samo jači stisak potreban za veliki bol koji oboljeli osjećaju, a i svaki drugi bol je intenzivan i prolazi duže nego kod zdravih ljudi. No, to nije sve. U nastavku donosimo pet najčešćih simptoma ove reumatološke bolesti.

Umor


Umor je čest znak fibromialgije. Lady Gaga je čak bila prisiljena odgoditi turneju 2017. jer su njezini simptomi bili vrlo intenzivni. Prema Yale Medicine, liječnici za postavljanje dijagnoze moraju obaviti temeljit fizički pregled, istražiti povijest bolesti i podvrgnuti pacijenta pretragama. Ako na tijelu postoje osjetljive tačke, a uz njih se javlja i umor te loša kvaliteta sna, možda je u pitanju fibromialgija.

Bol


Konstantna, kronična bol ključni je simptom fibromialgije. Naprimjer, svako će osjetiti ubod iglom, ali osoba s fibromialgijom može ga osjetiti pojačano.

Simptomi nalik gripi


Osobe koje pate od fibromialgije često opisuju da imaju simptome glavobolje, ukočenosti i osjećaju da im je hladno. Drugim riječima, opisuju to kao da stalno imaju gripu.

Tjeskoba i depresija

Usko su povezane s fibromialgijom, kažu stručnjaci. Javljaju se i problemi sa spavanjem pa je mozak pod stresom, zbog čega se javljaju osjetljivost, bol, umor i kognitivne poteškoće koje dodatno povećaju tjeskobu.

Problemi sa spavanjem i pamćenjem


Hronični problemi sa spavanjem i pamćenjem mogli bi biti još jedan znak fibromialgije. Iako liječnici ne znaju što uzrokuje fibromialgiju, ona se ponekad javlja u porodicama, što može ukazivati da bi geni mogli igrati ulogu u razvoju bolesti.

Izvor: Index.hr