Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Pet znakova na jeziku koje treba pratiti: Neki bi mogli biti znak tihog ubojice

Kvržice, bijele mrlje i male tačkice u ustima i na jeziku mogu biti bezopasne, ali ponekad mogu dati naznake o tome što se zapravo događa s vašim cjelokupnim zdravljem, čak i ukazati na neke smrtonosne bolesti.

Bijele mrlje koje se mogu ostrugati


Bijele mrlje koje možete ostrugati noktom ili iščetkati četkicom za zube mogu biti znak soora ili mliječca. Ovo stanje je često kod beba i male djece, a povezuje se s bolovima, neugodnim okusom i poteškoćama s jelom i pićem.

“Iako je soor čest i obično se lako liječi, ako postane problem koji se ponavlja, može značiti problem s imunološkim sistemom ili nedostatak hranjivih tvari”, kaže liječnica Rachel Ward za The Sun.

Bijele mrlje koje se ne mogu ukloniti


Bijele mrlje na jeziku koje se ne mogu ukloniti poznate su kao leukoplakija. Prema dr. Ward, problem uzrokuje kronična izloženost iritansima kao što je pušenje.

“Takve mrlje obično su dobroćudne, ali mogu biti prekancerozne i treba ih pregledati stomatolog ili liječnik”, upozorava liječnica.

Ulkusi (čirevi)


Čirevi u ustima i na jeziku jako su česti. Iako su bolni, uglavnom će nestati sami od sebe u roku od nekoliko dana.

“Međutim, ako imate ulkus koji ne zacjeljuje ili se pojavljuju nove kvržice na jeziku, to bi mogao biti znak raka usne šupljine i trebali biste odmah posjetiti liječnika”, tvrdi dr. Ward.

Geografski jezik


Ovo je stanje kod kojeg jezik izgleda kao obris karte. To je uobičajeno stanje, ali može izazvati bol ako jedete određenu hranu poput citrusa ili začinjene hrane. Najbolji način da to riješite je da izbjegavate iritantnu hranu.

Dlakavi jezik


Izraz dlakavi jezik koristi se za opisivanje abnormalne prevlake na površini jezika. Riječ je o relativno uobičajenom, privremenom i bezopasnom stanju, koje nastaje zbog nedostatka stimulacije vrha jezika, što uzrokuje previše bakterija ili rast gljivica u ustima.

Izvor:

Index.hr