Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Prepoznajte znakove koji otkrivaju nedostatak vitamina B u organizmu

Za pravilan rad našeg organizma i obrambenog sustava tijelu su potrebni vitamini, minerali i ostali važni nutrijenti. Jedni od vitalnih vitamina su oni iz B skupine, a definiramo ih kao esencijalne nutrijente s brojnim važnim zadaćama u ljudskom organizmu. Neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad probavnog sustava te zdravlje kože i kose.

U skupinu B kompleksa ubrajamo vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folnu kiselinu te vitamin B12 (cijanokobalamin).

Simptomi nedostatka vitamina B


No kako znati da nam nedostaje vitamina B? Simptomi nisu uvijek vidljivi na prvi pogled, ali ako obratite pažnju, vrlo ćete ih brzo uočiti. To su najčešće mišićna slabost, opći umor, gubitak apetita, problemi s probavom i različiti problemi s kožom. Nedostatak vitamina B također može uzrokovati nesanicu, razdražljivost, mučninu, povraćanje, stalne glavobolje, a nerijetko i depresiju.

Ako se ne otkrije na vrijeme, može se javiti i kronični nedostatak vitamina B3 poznatijeg pod nazivom pelagra (tal. pelle agra – hrapava koža) koja je karakterizirana dermatitisom, grubom i upaljenom kožom te poremećajima u živčanom sustavu.

Znakovi nedostatka vitamina B6 najčešće su grčevi, probavne smetnje, nagli gubitak kose, zadržavanje vode tijekom trudnoće, ukočenost ili grčenje u rukama i nogama, problemi s vidom, artritis, učestalo mokrenje i perutanje kože.

Nedostatak vitamina B12 odražava se u gotovo svakoj stanici organizma jer je potreban za reprodukciju stanica i njihovo dijeljenje, a kao glavni simptom javlja se megaloblastična anemija, a zatim i mnogobrojna oštećenja sluznice probavnog kanala i neurološki poremećaji.

Ostali simptomi nedostatka ove podvrste vitamina jesu osjetljivost kože, slabost, smanjeni refleksi i osjetni podražaji, poteškoće u govoru ili hodu te grčenje udova.

Što kažu nutricionisti?


Nutricionisti misle da je mokraća najbolji pokazatelj kada je riječ o količini vitamina B u našem organizmu. Naime, s obzirom na to da su ovi vitamini topivi u vodi i svakodnevno ih gubimo izlučivanjem, glavni pokazatelj nedostatka bit će, prema njihovom mišljenju, urin svjetlije boje.

Urin tamne boje pokazuje da nema nedostatka vitamina B u organizmu. Ipak, potrebno je naglasiti da na spomenute pokazatelje manji ili veći utjecaj imaju i drugi faktori poput lijekova, kroničnih bolesti, pa čak i hrane koja može promijeniti boju samog urina. Stoga ovakav pokazatelj definitivno ne bi smio biti jedini kod određivanja nedostatka vitamina B skupine.

Kako nadomjestiti nedostatak vitamina B?


Najbolji prirodni izvori vitamina B su kvasac, jetra, cjelovite žitarice, riža, orašasti plodovi, mlijeko, jaja, meso, riba, voće te lisnato zeleno povrće. Raznolika i uravnotežena prehrana najbolje zadovoljava potrebe na ovim vitaminima kod zdravih ljudi, ali neke bolesti i stanja povezuju se s njihovim deficitom.

U slučaju da se nikako ne mogu dobiti isključivo iz hrane, nutricionisti preporučuju uzimanje dodataka prehrani koji sadrže pojačane količine vitamina B.

Izvor: Index.hr