Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Stručnjaci upozoravaju da bi ova pića mogla biti glavni krivac za gubitak pamćenja

Sve više provedenih istraživanja pokazuje da je demencija rezultat loših životnih odluka, a visoko na listi glavnih krivaca nalaze se gazirana i zaslađena pića, tvrde stručnjaci.

”Demencija se mnogima možda čini neizbježnom, ali podaci koje imamo govore nam da je najčešće rezultat nezdravog načina života. Možda biste trebali dvaput razmisliti o pijenju gaziranih pića i drugih slatkih proizvoda jer je, bez sumnje, jedan od vodećih uzroka gubitka pamćenja šećer koji se nalazi i u hrani i u piću”, upozorava nutricionist Rory Batt.

Prema njegovom mišljenju, jedan od mehanizama od kojeg se javlja gubitak pamćenja je upravo promijenjeni metabolizam šećera u mozgu.

Povećani rizik od Alzheimerove bolesti

“Baš kao kod dijabetesa, gdje stanice mogu postati otporne na djelovanje inzulina, jednako tako reagira i ljudski mozak. Zapravo, bolesti poput Alzheimerove zapravo se ponekad nazivaju i dijabetesom tipa 3. To se događa zbog inzulinske rezistencije koja se javlja u mozgu te mijenja metabolizam, a time i sam način na koji dolazi do obrađivanja informacija”, objašnjava Batt.

I znanost je potvrdila njegovo razmišljanje. Istraživanje predstavljeno na Međunarodnoj konferenciji Alzheimerove udruge pokazalo je usku povezanost unosa slatkih pića i povećanog rizika od pojave Alzheimerove bolesti, ujedno najčešćeg uzroka demencije.

Bez obzira na to o kojoj se vrsti šećera radilo, je li riječ o gaziranim pićima, slatkišima ili kolačima, utvrđeno je da su ljudi s najvećom konzumacijom šećera imali najveći rizik od razvoja ove bolesti.

Pokušajte smanjiti njihov unos

Ipak, znanstvenici su najveći uticaj usmjerili upravo prema konzumaciji gaziranih pića kao glavnom uzročniku pojave demencije kod ispitanika.

”Previše šećera u gaziranim pićima usko je povezano s dijabetesom tipa 2, a naše prethodno istraživanje identificiralo je dijabetes tipa 2 čimbenikom rizika za demenciju. Nova studija potkrepljuje ove dokaze, sugerišući da višak šećera u spomenutim napicima može povećati rizik od Alzheimerove bolesti, a smanjenjem gaziranih pića smanjujemo rizik od razvoja demencije u kasnijoj dobi”, napominje liječnik i autor spomenutog istraživanja Doug Brown.

Izvor: Index.hr